Wouter Hoeffnagel - 14 april 2024

Amazon investeert 25 miljoen dollar in AI-samenwerkingen

Amazon start en ondersteunt een reeks programma's die academici, overheidsinstanties en bedrijven samenbrengen voor het bevorderen van AI-onderzoek, ontwikkelen van AI-talent en het bieden van meer kansen aan ondernemers.

Amazon investeert 25 miljoen dollar in AI-samenwerkingen image

Sinds een aantal jaar vereisen complexe AI-uitdagingen steeds vaker dat verschillende sectoren met elkaar samenwerken, bijvoorbeeld bij het opstellen van weldoordachte AI-regelgeving. Met de nieuwe programma's speelt het onder meer hierop in.

Samenwerking tussen VS en Japan versterken

Het Amerikaanse bedrijf kondigt onder meer een nieuw onderzoekspartnerschap aan met de Universiteit van Washington, de Universiteit van Tsukuba en NVIDIA om samenwerking op het gebied van AI tussen de Verenigde Staten en Japan te versterken. Amazon investeert in de komende tien jaar ruim 25 miljoen dollar in vier belangrijke jaarlijkse programma's. Dit initiatief bouwt voort op de eerdere ervaring van Amazon met de financiering van onderzoek door Amerikaanse universiteiten.

Daarnaast breidt Amazon haar langjarige samenwerking met NVIDIA uit. De samenwerking versterkt ook de ondersteuning van Amazon aan klanten in Japan, waar zij kortgeleden plannen lanceerde om tot 2027 ruim vijftien miljard dollar te investeren in cloud-infrastructuur om de digitale transformatie en de toepassing van kunstmatige intelligentie in het land te versnellen.

Technologie en wetenschappelijk onderzoek

De samenwerking met de Universiteiten van Washington en Tsukuba en NVIDIA bouwt voort op bestaande initiatieven die erop zijn gericht samenwerking tussen sectoren en disciplines te stimuleren. Zo stelt het Amazon Scholars-programma wetenschappers in staat om bij AWS te werken en in de praktijk expertise op te doen, terwijl hun onderzoek, onderwijs en mentorships aan universiteiten gewoon doorgang kan vinden. Het ‘Public Sector Cloud Credit for Research’-programma kent kredieten toe aan onderzoekers met als doel innovaties in een stroomversnelling te brengen.

In 2019 lanceerde AWS in samenwerking met de Amerikaanse National Science Foundation het ‘Program on Fairness in AI’. Voor dit initiatief is een budget vrijgemaakt van meer dan 21 miljoen dollar; tot nu toe is financiering verstrekt aan 34 teams die onder leiding staan van universiteiten. Dit heeft geresulteerd in een schat aan nieuwe kennis op het gebied van verantwoorde AI. Daarnaast bevordert het ‘University Hubs-programma’ samenwerking op het gebied van technologie en het creëren van ecosystemen met meerjarige, multidisciplinaire financiering voor onderzoek, PhD-beurzen en tech-evenementen.

Het partnership met de Universiteit van Washington, de Universiteit van Tsukuba en NVIDIA is op 9 april ondertekend tijdens een bijeenkomst bij het Ministerie van Handel in Washington. Het initiatief is onderdeel van een strategisch initiatief ter waarde van 110 miljoen dollar en wordt ondersteund door toonaangevende Amerikaanse en Japanse technologiebedrijven en universiteiten om AI verder te ontwikkelen.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei