Redactie - 15 april 2024

China verbiedt Amerikaanse chips in telecomnetwerken

Chinese telecomproviders moeten chips van Amerikaanse makelij gaan vervangen door binnenlandse productie, kondigt het Chinese ministerie voor industrie en IT aan. Vanaf 2027 zijn alleen nog chips van Chinese makelij toegestaan.

China verbiedt Amerikaanse chips in telecomnetwerken image

Het bevel van het Chinese ministerie voor industrie en IT betekent in de praktijk dat alle Chinese telecomproviders, waaronder China Telecom en China Mobile, alle buitenlandse halfgeleiders in hun netwerk vervangen. Dat gaat dan voornamelijk om chips van Intel en AMD. Vanaf 2027 zijn alleen binnenlandse chips nog toegestaan.

De beslissing valt enkele jaren nadat de Verenigde Staten apparatuur van Huawei en ZTE begon te verwijderen uit zijn netwerken. In navolging van de VS zijn de Chinese spelers ook uit onder meer het Verenigd Koninkrijk en Canada geweerd. De VS legden ook exportsancties op die ervoor moeten zorgen dat China geen geavanceerde chips kan kopen.

VS willen actie vanuit bondgenoten

De Chinese overheid is de afgelopen maanden aan een eigen verboden begonnen. Zo maakte Beijing in maart bekend dat buitenlandse chips en Windows software worden geweerd uit overheidsorganisaties. Nu volgen dus ook de telecomproviders.

Voor AMD en Intel is dat minder goed nieuws. De Chinese markt was in 2023 goed voor zo’n 15 procent van de inkomsten bij AMD. Bij Intel was dat zelfs 27 procent.

In samenwerking met Data News