Wouter Hoeffnagel - 16 april 2024

Epic Games wil in Google's Play Store meer ruimte voor concurrenten

Epic Games eist dat Google de Play Store meer openstelt voor concurrenten. Het bedrijf wil onder meer dat Google de verspreiding van apps via concurrerende appwinkels toestaat, en minder beperkingen oplegt aan fabrikanten omtrent het voorinstalleren van alternatieve appwinkels.

Epic Games wil in Google's Play Store meer ruimte voor concurrenten image

Dit blijkt uit een voorstel dat Epic Games bij een federale rechter in Californië heeft ingediend als onderdeel van een rechtszaak tussen het gamebedrijf en Google. Een jury oordeelde eerder al in deze zaak dat Google over een illegale monopoliepositie beschikt op de markt voor appdistributie. Epic Games deelt in het documenten nu concrete eisen die het aan Google wil stellen.

Informeren over aankopen buiten Play Store

Zo moeten ontwikkelaars gebruikers in apps onbeperkt kunnen informeren over aankopen buiten de Play Store. Daarnaast moeten gebruikers apps vanaf alternatieve locaties kunnen downloaden, zonder hierbij met waarschuwingen van Google geconfronteerd te worden. Epic Games spreekt daarbij over 'afschrikkingstactieken'. Ook wil Epic Games een streep door de commissies die Google rekent en minder beperkingen rondom in-app aankopen.

Epic Games en Google zijn al langer in een juridische strijd verwikkeld. Centraal hierin staat het beleid van Google rondom zijn appwinkel Play Store. Zo rekent het bedrijf commissie aan ontwikkelaars voor verkopen via de Play Store, en verbood het lange tijd het aanbieden van apps via alternatieve routes. Ook moesten ontwikkelaars verplicht gebruikmaken van het betaalsysteem van Google.

Ook Apple voor de rechter gedaagd

Ook concurrent Apple is door Epic Games voor de rechter gedaagd wegens diens beleid rondom de App Store. Epic Games wil op termijn een eigen appwinkel voor Android en iOS uitbrengen, en zo zijn games aan de man brengen.

In een reactie aan Reuters meldt Google het niet eens te zijn met de eisen die Epic Games stelt. Het stelt dat Epic Games wil profiteren van Google Play, zonder hiervoor te hoeven betalen. Ook spreekt het bedrijf tegen anticompetitief te zijn, en wijst daarbij op de concurrentie vanuit Apple.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei