Witold Kepinski - 19 april 2024

Cloud86 kiest voor alternatieve financiering van re:cap om webhostingactiviteiten uit te breiden

Cloud86 is een onafhankelijke hostingprovider met een sterke focus op kwaliteit, betrouwbaarheid en snelheid. Ze werken met de nieuwste technieken en uitsluitend met enterprise hardware om hun klanten, inmiddels ruim 25.000 in meer dan 25 landen, van de beste en cruciale hostingelementen -snelheid, uptime en klantsupport - te kunnen voorzien.

Cloud86 kiest voor alternatieve financiering van re:cap om webhostingactiviteiten uit te breiden image

De uitdaging: Het bedrijf opschalen en nieuwe klanten aantrekken en daarbij onafhankelijkheid en eigendom behouden

Sinds de oprichting in 2019 werd Cloud86 gefinancierd met eigen vermogen van de oprichters en leningen van vrienden en familie. In 2022 werd vervolgens een ambitieuze groeistrategie ingezet. Medeoprichters Maurice Graber en Gideon Vergouwe concentreerden zich daarbij op marketinginitiatieven zoals affiliate marketing, sociale media en zoekadvertenties. “Deze marketinginspanningen waren succesvol en hadden een meetbare impact op ons bedrijf,” vertelt Maurice.

Met de toename van het aantal klanten besefte Cloud86 de noodzaak om de bedrijfsactiviteiten aan te passen aan de groeiende vraag, wat resulteerde in investeringen in klantensupport en nieuwe servers – twee fundamenten van het succes. “We hebben altijd prioriteit gegeven aan uptime en websiteprestaties en daarom investeren we flink in ons kernproduct door de beste high-end hardware aan te schaffen die de markt te bieden heeft,” aldus Gideon.

Het groeipad dat Cloud86 in 2022 was ingeslagen zou ook in 2023 worden voortgezet en ze streefden ernaar verder te investeren in groei en het opschalen van de activiteiten om zo het klantenbestand aanzienlijk te vergroten tegen 2026. “Om dit te bereiken zochten we een externe en betrouwbare partner om ons te voorzien van extra kapitaal,” benadrukt Maurice.

Omdat het bedrijf zijn onafhankelijkheid en eigendom wilde behouden, was durfkapitaal geen optie. De oprichters gingen daarom op zoek naar een alternatieve manier van schuldfinanciering en kwamen via LinkedIn in contact kwam met re:cap. “Na de eerste gesprekken waren we ervan overtuigd dat re:cap de betrouwbare partner was die we zochten. Ze begrepen direct de bedrijfseconomische aspecten, de metrics en de markt waarin we actief zijn,” legt Maurice uit.

De oplossing: Op maat gemaakte financieringsoplossing afgestemd op de groeistrategie en bedrijfsbehoeften

Het schalen van een hostingbedrijf vereist snelle en efficiënte hosting, waarvoor serverinvesteringen vooraf nodig zijn. Hoewel het in eerste instantie duurder is dan te vertrouwen op gehuurde servers, blijkt het bezitten van eigen servers op de lange termijn voordeliger en beter te presteren. Voor die aanpak heeft Cloud86 gekozen en de weg vooruit was hen duidelijk: Voortdurend investeren in marketingmiddelen zoals affiliates, advertenties op sociale media en zoekadvertenties om meer klanten aan te trekken en tegelijkertijd het bedrijf opschalen door de beste supportmedewerkers aan te nemen en nieuwe servers aan te schaffen.

Om die plannen te ondersteunen wendde Cloud86 zicht tot re:cap, die op hun beurt een financieringsstrategie met verschillende scenario’s ontwikkelde voor Cloud86. “We waren onder de indruk van de aandacht die re:cap gaf aan het analyseren van onze realtime data, de bedrijfseconomische aspecten en bedrijfsprestaties om ons op die manier van financiering te kunnen voorzien. Ze hebben daarmee een blik in de toekomst geworpen en tegelijkertijd onze eerdere prestaties en ons solide klantenbestand in de gaten gehouden,” legt Maurice uit.

“Met re:cap kunnen we onze cashflow optimaliseren en de middelen verwerven om onze klanten de beste ervaring te bieden. Het helpt om de voorsprong te behouden op onze concurrenten,” voegt Gideon toe.

Naast alternatieve financiering heeft Cloud86 toegang tot re:cap benchmarking. Met dit dashboard krijgen ze een completer beeld van hun bedrijf en de statistieken helpen hen om gedetailleerde financiële inzichten van het bedrijf te ontsluiten. “Met deze tool kunnen we onze financiële metriek beter sturen, inzicht krijgen in onze zakelijke beslissingen, onze voortgang bijhouden en een beter geïnformeerd beslissingsmodel maken voor onze groei-initiatieven,” aldus Gideon.

De financieringsaanpak van re:cap omvat het verstrekken van meerdere kleinere bedragen in contanten die aansluiten bij de werkelijke kapitaalbehoeften van het bedrijf, in plaats van één groter bedrag dat ongebruikt op de bank staat. “Dankzij deze efficiënte manier van financieren hebben we precies toegang tot geld wanneer we het nodig hebben, en het hele proces duurt slechts een paar dagen,” benadrukt Maurice.

Het idee hierachter is eenvoudig. De meeste bedrijven hebben zelden één grote hoeveelheid contant geld nodig, omdat dit tot hogere kapitaalkosten leidt en een negatief effect heeft op de kapitaalefficiëntie. “Ik heb gezien dat bedrijven in één keer een substantiële financiering ontvingen, die vervolgens werd gebruikt voor zaken die niet hebben bijgedragen aan hun groei. Het is van wezenlijk belang om strategisch en weloverwogen te bepalen wanneer en hoeveel financiering nodig is,” besluit Maurice.

Tot nu toe heeft Cloud86 meerdere financieringen ontvangen via re:cap, samen inmiddels goed voor een totaal van 1,2 miljoen euro. En aangezien re:cap een strategische langetermijnpartner is volgt er naar verwachting nog meer. Maurice is zeer tevreden dat hij nu over een financieringslijn beschikt waarmee hij bedragen kan opnemen ‘precies wanneer ons bedrijf het nodig heeft’.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024