Redactie - 17 april 2024

EU stemt pas in mei over EUCS-regels omtrent clouddiensten

De Europese stemming over de regels rondom het EU Cybersecurity Certification Scheme (EUCS) voor clouddiensten vindt pas in mei plaats. Een laatste versie gaf grote Amerikaanse techbedrijven meer kans om cloudcontracten binnen te halen, tot onvrede van lokale spelers.

EU stemt pas in mei over EUCS-regels omtrent clouddiensten image

Reuters meldt op basis van bronnen dat nationale cybersecurityexperts ervoor gezorgd hebben dat de Europese stemming rond EUCS naar mei is uitgesteld. EUCS bepaalt de regels voor overheden en omvat richtlijnen voor bedrijven omtrent het selecteren van een geschikte aanbieder voor het verwerken of opslaan van hun data. In eerdere versies was vastgelegd dat bedrijven buiten de EU (zoals Amazon, Google, Microsoft of Amazon) hiervoor een joint-venture of nauwe samenwerking moesten aangaan met lokale spelers. Maar vorige week bleek dat deze eis in de meest recente versie is geschrapt.

Europese spelers waarschuwen voor risico's

Dat is goed nieuws voor de grote techbedrijven die in Europa cloudcontracten willen afsluiten, maar verschillende grote Europese spelers waren niet blij met de wijziging. In een brief, onder meer ondertekend door Proximus, Capgemini, OVHcloud, Orange, Sopra Steria, Airbus en anderen, waarschuwen ze voor de veiligheidsrisico’s. Wel moet daarbij worden opgemerkt dat soepelere wetgeving ook tot inkomensverlies kan leiden voor de partijen.

Het uitstel geeft spelers langs beide kanten mogelijk wat meer ruimte om hun standpunten toe te lichten, maar ook voor experts om te oordelen in welke mate Europese overheden cloudcontracten naar niet-Europese spelers mogen gaan.

Amerikaanse FISA-wetgeving

Toevallig loopt de stemming ook gelijk met de FISA-wetgeving in de VS. Daar keurde het Amerikaans huis van Afgevaardigen goed dat Amerikaanse inlichtingendiensten zonder juridisch bevel communicatienetwerken mogen afluisteren. Dat betekent ook dat ze Amerikaanse bedrijven kunnen verplichten hieraan mee te werken. Die wet moet wel nog door de Amerikaanse senaat worden goedgekeurd.

In samenwerking met Data News

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024