Wouter Hoeffnagel - 19 april 2024

Apple staat side loading via website toe in nieuwe iOS beta

Apple maakt het in de nieuwste betaversie van iOS, versie 17.5 beta 2, mogelijk applicaties via een website aan te bieden, zonder tussenkomst van de App Store. Het is daarmee voor het eerst dat side loading officieel is toegestaan op het platform.

Apple staat side loading via website toe in nieuwe iOS beta image

De wijziging is alleen van toepassing op de Europese Unie (EU), meldt Apple. Het Amerikaanse techbedrijf is door de invoering van de Digital Markets Act (DMA) gedwongen de wijziging door te voeren. Apple is daarbij aangewezen als een van de grote 'poortwachters', wat betekent dat het aan voorwaarden moet voldoen die bedoeld zijn om de concurrentie te waarborgen. In het geval van Apple betekent het onder meer dat het bedrijf alternatieve appwinkels moet toelaten.

Om apps via een website aan te bieden moeten ontwikkelaars wel aan eisen voldoen. Zo moeten de apps die zij aanbieden voldoen aan een reeks eisen die volgens Apple bedoeld zijn om de integriteit van iOS te waarborgen. Daarnaast moeten ontwikkelaars het domein dat zij gebruiken voor het verspreiding van de app registreren in App Store Connect. Gebruikers kunnen apps via alternatieve bronnen downloaden nadat zij hiervoor in de instellingen van iOS bewust voor kiezen.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei