Wouter Hoeffnagel - 22 april 2024

'Pc-markt met 3% gegroeid in Q1 2024'

Het aantal geleverde pc's wereldwijd is in het eerste kwartaal van 2024 met 3% op jaarbasis gegroeid. Hiermee komt een einde aan acht opeenvolgende kwartalen van daling dankzij een afnemende vraag en voorraadcorrectie.

'Pc-markt met 3% gegroeid in Q1 2024' image

Dit blijkt uit cijfers van Counterpoint Research. De marktonderzoeker verwacht dat de groei de komende kwartalen doorzet, en het aantal pc-leveringen in heel 2024 zo'n 3% hoger uitvalt dan in 2023. Onder meer de groeiende vraag naar AI-pc's, herstelende vraag vanuit diverse sectoren en een nieuwe vervangingscyclus voor apparaten dragen hieraan bij.

Wereldwijde pc-verzendingen, Q1 2024 versus Q1 2023 (in miljoen eenheden)

Bron: Counterpoint Research

De pc-verzendingen van Lenovo stegen in het eerste kwartaal van 2024 met 8% ten opzichte van een jaar gelede. Het merk wist zijn marktaandeel van 24% terug te winnen, ten opzichte van 23% in het eerste kwartaal van 2023. HP en Dell, met marktaandelen van respectievelijk 21% en 16%, zien de vraag vlak blijven. Apple verscheepte 2% meer pc's, wat Counterpoint Research vooral toeschrijft aan een sterkere vraag naar M3-basismodellen.

'Hoofdstuk van AI-pc'

De marktonderzoeker noemt 2024 het 'eerste hoofddruk van de AI-pc'. Het verwacht dat zo'n 45% van alle nieuwe laptops die dit jaar verscheept worden geschikt zijn voor AI. Senior analist William Li van Counterpoint Research: “Wij geloven dat de verzending en inzet van generatieve AI-laptops in 2025-2026 zal versnellen, samen met opkomende generatieve AI-functies en gebruiksscenario’s, ondersteund door de nieuwe processorplatforms van chipleveranciers.”

Met het oog op normaliserende voorraadniveaus en het einde van de vervangingscyclus als gevolg van de hoge vraag in zowel de zakelijke als de consumentensegmenten tijdens de COVID-19-pandemie, verwacht Counterpoint Research dat AI-laptops als katalysator gaan fungeren voor de markt en het algehele herstel van de pc-verzendingen in 2024 stimuleert. Fabrikanten gaan naar verwachting in de tweede helft van 2024 van start met de promotie van AI-pc’s als hun belangrijkste producten, nu halfgeleiderbedrijven zich voorbereiden op de lancering van SoC’s met hogere TOPS.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei