Wouter Hoeffnagel - 23 april 2024

'Hoogte van ransomwarebetalingen met bijna een derde gedaald'

Minder slachtoffers van ransomware gaan over tot betaling van het geëiste losgeld. Het aandeel partijen die betaalt ligt op het laagste niveau in vijf jaar tijd.

'Hoogte van ransomwarebetalingen met bijna een derde gedaald' image

Dit blijkt uit cijfers van IT-beveiligingsbedrijf Coveware. In Q1 2024 ging 28% van de slachtoffers tot betaling over. Dit is fors minder dan vijf jaar geleden, toen dit percentage nog op 85 lag. Ook de omvang van het losgeld dat partijen betalen is aanzienlijk gedaald. Dit bedrag ligt inmiddels gemiddeld op 382.000 dollar. Dit is 32% minder dan een kwartaal eerder.

Coveware schrijft deze daling met name toe aan de populariteit van Ransomware-as-a-Service (RaaS), waarmee ransomware als dienst wordt aangeboden. Coveware wijst erop dat het uit de lucht halen van infrastructuur van de LockBit-ransomwaregroepering, en een zogeheten exit scam door de BlackCat-ransomwaregroepering. Beide incidenten hebben volgens Coveware het vertrouwen van RaaS-klanten aangetast, waardoor de vraag naar RaaS is afgenomen. Een deel van deze klanten zou hun activiteiten hebben gestaakt, terwijl een ander deel zich nu richt op het zelf ontwikkelen van ransomware.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei