Wouter Hoeffnagel - 23 april 2024

ASML overweegt forse uitbreiding in Eindhoven

De gemeente Eindhoven en ASML sluiten een intentieverklaring voor een omvangrijke uitbreiding van de chipfabrikant. Het bedrijf wil mogelijk uitbreiden op de Brainport Industries Campus (BIC) in de stad. Dit kan zo'n 20.000 arbeidsplekken opleveren.

ASML overweegt forse uitbreiding in Eindhoven image

De Telegraaf meldt dat ASML een uitbreiding op BIC momenteel onderzoekt. Het wil bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de bestaande fabriek in Veldhoven uitbreiden. En kijkt onder meer naar de beschikbaarheid van talent, infrastructuur, huisvesting en een sterk investeringsklimaat.

'Historische stap'

De gemeenteraad van Eindhoven wil in juni de knoop doorhakken over de uitbreiding. Wethouder van Brainport in Eindhoven, Stijn Steenbakkers, zegt tegen De Telegraaf: "We hebben er heel goed naar gekeken. Project Beethoven heeft daar goed aan bijgedragen, het heette toen nog project Mozart intern. Om in de muzieksferen te blijven. De doorslag gaf het gebied dat wij hadden aangemerkt op Brainport. Het is voor het Eindhovense ecosysteem geweldig dat ASML het huidige ecosysteem kan uitbreiden. Het is 100 hectare, dus een gebied ter grootte van 143 voetbalvelden waar ASML kan bouwen. Dat is enorm, voor Nederland maar zelfs voor Europa een historische stap. En we weten, ASML gaat niet voor 1 anker, het is wereldwijd een enorm bedrijf. Die hele chipindustrie is enorm. Wij worden hier in Eindhoven zeg maar de Silicon Valley van Europa, dat is geweldig. Niet alleen voor nu, maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen. Ik wil daarom echt mijn complimenten geven aan het kabinet, dat ze zich inzetten voor het vestigingsklimaat met deze stap.”

Het kabinet kondigde enkele weken geleden nog Project Beethoven aan, dat bedoeld is om bedrijven als ASML in Nederland te houden. Samen met de regio Eindhoven stelt het kabinet in totaal 2,5 miljard euro beschikbaar. Een groot deel hiervan is gericht op de bouw van woningen en infrastructuur in de regio. Denk echter ook aan het aantrekken van meer technisch personeel.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei