Witold Kepinski - 23 april 2024

Google investeert 600 miljoen euro in nieuw datacenter in Groningen

Google kondigt de start van de bouw van een nieuw datacenter in Nederland aan, op het bedrijventerrein in Westpoort. Dit gaat gepaard met een investering van 600 miljoen euro. Google verwacht in 2024 zijn datacenters en kantoren in Nederland te laten draaien op meer dan 90 procent koolstofvrije energie, gemeten op uurbasis.

Google investeert 600 miljoen euro in nieuw datacenter in Groningen image

Google kondigt de start van de bouw van een nieuw datacenter in Nederland aan, op het bedrijventerrein in Westpoort. Dit gaat gepaard met een investering van €600 miljoen. Google verwacht in 2024 zijn datacenters en kantoren in Nederland te laten draaien op meer dan 90 procent koolstofvrije energie, gemeten op uurbasis.

Dina Boonstra, Managing Director van NOM, de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, juicht de investering toe: "Het besluit van Google om zich te vestigen op het Westpoort Business Park in Groningen past goed bij de rijke digitale sector van de stad Groningen. Dit onderstreept de sterke positie van Google in de TopDutch-regio. Door deze stap wordt Google's rol als belangrijke werkgever in de provincie Groningen verder versterkt."

Marco Ynema, Data Center Lead in Nederland, vult aan: “Google's toewijding aan Nederland is onverminderd groot. De aankondiging van onze vierde datacenter locatie, na de bestaande infrastructuur in Eemshaven en Middenmeer en de onlangs gestarte bouw in Winschoten, is daar het bewijs van. Zo kunnen we aan de groeiende vraag naar onze AI- en cloudservices voldoen en cruciale rekencapaciteit bieden aan bedrijven in het land. We investeren in lokale projecten voor groene energie, waarmee we groene energie naar het lokale elektriciteitsnet kunnen brengen. Daarnaast blijven we actief lokale NGO's, gemeenschappen, scholen en bedrijven in het gebied ondersteunen."

Investeren in een digitale en duurzame toekomst

Als pionier in digitale infrastructuur behoren Google’s datacenters tot de meest efficiënte ter wereld. Google streeft ernaar om in 2030 een netto nul uitstoot te hebben bereikt in al haar activiteiten en waardeketens ter wereld. Dit doel wordt ondersteund door een ambitieus streven naar propere energie, waarbij kantoren en datacenters 24/7 draaien op koolstofvrije energie.

Eerder dit jaar kondigde Google een Power Purchase Agreement (PPA) aan met Eneco en Shell voor 478MW, het grootste offshore windproject voor Google tot nu toe. Dit initiatief heeft als doel om de energievoorziening van de datacenters in Nederland verder koolstofvrij te maken. Samen met de bestaande PPAs in Nederland en de huidige energiemix in het land, helpen deze projecten ervoor te zorgen dat Google's datacenters en kantoren in Nederland in 2024 meer dan 90 procent koolstofvrije energie zullen gebruiken, gemeten op uurbasis.

De nieuwe faciliteit in Westpoort wordt ook uitgerust voor off-site warmteterugwinning. Het opvangen van de warmte van datacenters biedt mogelijkheden voor energiebesparing en draagt lokaal bij aan de energietransitie. Er worden ook zonnepanelen op het dak geïnstalleerd, in lijn met het streven naar hernieuwbare energie.

Ook investeert Google in lokale waterbeheerprojecten in de provincie Groningen, zoals de aanleg van een dubbele dijk om de veiligheid tegen overstromingen te verbeteren en het gebruik van data om verzilting te voorkomen. Google heeft als doel om tegen 2030 gemiddeld 120% van het water dat wereldwijd gebruikt wordt in kantoren en datacenters terug te geven, en om de waterzekerheid te ondersteunen in gemeenschappen waar Google actief is. In 2021 investeerde Google in het opstarten van een waterzuiveringsinstallatie in Nederland die industrieel kanaalwater levert in de havengebieden van de Eemshaven, zoals het datacenter van Google, voor koelingsdoeleinden.

Lokale economische impact

Google draagt sinds 2014 bij aan de lokale economie in Nederland en heeft meer dan €3,8 miljard geïnvesteerd in datacenters en aanverwante infrastructuur, inclusief de vandaag aangekondigde investering van €600 miljoen. Volgens het impactrapport van Google en Deloitte hebben de investeringen van Google in datacenters in Nederland tussen 2017 en 2022 gemiddeld ongeveer €840 miljoen per jaar aan directe, €700 miljoen aan indirecte, en €200 miljoen aan afgeleide economische impact gegenereerd, gemeten naar het BBP.

In 2022, het meest recente jaar van het onderzoek, wordt de bijdrage van Google’s datacenters aan het BBP geschat op ongeveer 2,6 miljard euro in totaal (direct, indirect en afgeleid). Tussen 2017 en 2022 waren de investeringen en activiteiten van Google in de Eemshaven en Middenmeer goed voor gemiddeld 410 directe banen per jaar (ongeveer 670 in het meest recente jaar van het onderzoek, 2022), waaronder Google datacentermedewerkers, tijdelijke werknemers, fulltime leveranciers en aannemers. Ongeveer 5.800 indirecte banen zijn gecreëerd door leveranciers en aannemers van Google en er zijn ongeveer 1.020 afgeleide banen gecreëerd door de huishoudelijke uitgaven van directe en indirecte werknemers. De nieuwe vestiging in Westpoort levert nog eens 125 directe banen op.

Groeikansen voor Nederland en Europa

Google streeft ernaar om een partner te zijn voor Nederland, als onderdeel van de digitale koplopers in Europa. Organisaties en overheden in Nederland maken steeds vaker de overstap naar de cloud. In de afgelopen vijf jaar is het gebruik van cloud computing onder bedrijven in Nederland bijna verdubbeld. De groeiende vraag is de reden waarom Google investeert in een digitale infrastructuur die de toegang tot informatie voor iedereen helpt vergroten.

Naast het investeren in een krachtige data-infrastructuur, zet Google zich in om mensen in Nederland te helpen bij het trainen van digitale vaardigheden en om werknemers in heel Europa te ondersteunen die te maken krijgen met de AI-transitie. In november lanceerden Code School Finland en Google 'Code & Create' - een gratis trainingsprogramma voor leerkrachten in het basisonderwijs in steden nabij de Google-datacenters in Middenmeer en Eemshaven. Tussen 2017 en 2022 heeft Google.org in totaal €6,1 miljoen aan subsidies toegekend aan Nederlandse communities om STEM-onderwijs (Science, Technology, Engineering, Mathematics) en beroepsopleidingen te versterken, werkgelegenheidstrainingen voor vluchtelingen te bieden, en COVID-19-ondersteuning te bieden aan kleine bedrijven.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei