Redactie - 24 april 2024

Europees Parlement geeft groen licht voor reparatierecht apparaten

Het Europees Parlement is met een grote meerderheid akkoord met nieuwe regels die elektronische apparaten beter repareerbaar moeten maken. Er komen regels en richtlijnen voor fabrikanten om dat aan te moedigen.

Europees Parlement geeft groen licht voor reparatierecht apparaten image

Het reparatierecht, ook wel ‘right to repair’ genoemd, bevat een aantal bepalingen om toestellen zoals smartphones, maar ook wasmachines of stoftuigers beter herstelbaar te maken. Het gaat om toestellen die technisch gezien te repareren zijn, maar de exacte lijst kan met de tijd worden aangevuld.

Reparatiediensten aanbieden

Door de nieuwe regels moeten fabrikanten tijdig kostenefficiënte reparatiediensten aanbieden en klanten informeren over hun recht om dat te kunnen en mogen doen. Wie een toestel binnen de garantieperiode laat herstellen, krijgt ook één jaar verlenging op die garantie.

Tijdens het herstel moet je een ander toestel kunnen lenen en is herstel niet meer mogelijk, dan mag de klant kiezen voor een ander hersteld toestel. Hoewel het niet expliciet wordt gezegd, slaat dit vermoedelijk enkel op herstel door de fabrikant en niet op externe hersteldiensten die op zich geen eerdere relatie hadden met de kopers of hun toestel.

Reparatiediensten vergelijken

Om het herstellen van toestellen aan te moedigen komt er ook een Europees informatieformulier waarmee burgers reparatiediensten kunnen vergelijken, net zoals een online platform om lokale herstellers, verkopers van herstelde toestellen of opkopers van kapotte toestellen vlot te vinden.

Het wetsvoorstel is met 584 stemmen voor, 3 tegen en 14 onthoudingen aangenomen. Er moet nog een formele goedkeuring door de Raad van Europa komen net zoals de publicatie van de wet. Vanaf dan hebben de lidstaten 24 maanden om de wet lokaal om te zetten. Bij die lokale goedkeuring moeten landen minstens één maatregel opnemen om reparatie te stimuleren. Dat kan gaan over herstelcheques, fondsen, informatiecampagnes, het aanbieden van cursussen of het ondersteunen van reparatieruimtes.

Al enkele jaren in ontwikkeling

Het reparatierecht zat er al enkele jaren aan te komen. In de VS is die discussie al lange tijd bezig, wat er onder meer voor zorgde dat Apple nu duidelijker communiceert over herstelmogelijkheden. Sinds eind 2020 had het Europees Parlement ook al een resolutie gestemd hierover, maar die is niet afdwingbaar en stelt vooral regels voor. 3,5 jaar later wordt dat nu verplicht.

In samenwerking met Data News

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024