Wouter Hoeffnagel - 25 april 2024

Congo beschuldigt Apple van gebruik illegaal gewonnen mineralen

Apple gebruikt illegaal gewonnen mineralen in haar producten. Deze mineralen zijn afkomstig uit mijnen in Congo, waarin mensenrechten worden geschonden. Dit stelt althans de Congolese regering.

Congo beschuldigt Apple van gebruik illegaal gewonnen mineralen image

Persagentschap AFP meldt documenten in handen te hebben, waarin advocaten van de Democratische Republiek Congo (DRC) Apple beschuldigen van het winnen van de mineralen. Deze zouden vervolgens naar Rwanda worden verscheept en worden 'witgewassen'. Apple zou deze mineralen gebruiken in zijn producten.

Ingebrekestelling

Een ingebrekestelling is opgesteld door het juridisch team, wat als voorstap is voor een juridische procedure. De ingebrekestelling is deze week naar twee dochterondernemingen van Apple in Frankrijk gestuurd. Ook is een brief gestuurd naar het Apple zelf.

Apple ontkent de aantijgingen in een reactie aan AFP. Het wijst daarbij op zijn jaarverslag voor 2023 met betrekking tot zogeheten conflictmineralen. Apple stelt in dit verslag geen 'redelijke basis' te hebben om aan te nemen zijn smelterijen of raffinaderijen waarvan het eind 2023 gebruik maakte direct of indirect gewapende groeperingen in de DrC of aangrenzende landen financiert of bevoordeelt.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei