Wouter Hoeffnagel - 27 april 2024

Microsoft brengt met Phi-3 zijn eerste small language model uit

Microsoft brengt met Phi-3 zijn kleinste AI-model ooit uit. Phi-3 bestaat uit een reeks open AI-modellen, die ontwikkeld zijn door Microsoft. De techgigant stelt dat de modellen de meest capabele en kosteneffectieve small language models (SLM) beschikbaar zijn. De Phi 3-modellen zouden niet alleen vergelijkbare maar ook grotere modellen kunnen overtreffen wat betreft taalvariaties, redenering, coderen en wiskundige berekeningen.

Microsoft brengt met Phi-3 zijn eerste small language model uit image

Dit kondigt Microsoft aan in een blogpost. SLM's zijn tegenhanger van de bekende large language models (LLM's), zoals GPT-Turbo-4, Claude en Gemini. SLM's bieden vergelijkbare mogelijkheden als LLM's, maar zijn kleiner in omvang en worden getraind op basis van kleinere datasets.

Microsoft wil de komende tijd drie SLM's vrijgeven, waarvan Phi-3 de eerste is. Phi-3 mini telt in totaal 3,8 miljard parameters. Microsoft meldt dat het model beter presteert dan tegenhanger met twee keer zoveel parameters.

In de komende weken geeft Microsoft daarnaast aanvullende Phi-3-modellen beschikbaar, waarbij het specifiek gaat om Phi-3-small en Phi-3-medium. Phi-3-mini is per direct beschikbaar via Microsoft Azure AI Studio, machine learning-platform Hugging Face en het Ollama raamwerk. Ook wordt Phi-3-mini beschikbaar via de Nvidia Inference Microservices (NIM) van Nvidia.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei