Wouter Hoeffnagel - 27 april 2024

FTC: Topmensen Amazon verwijderde Signal-communicatie die relevant was voor onderzoek

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) beschuldigt topmensen van Amazon berichten te hebben verwijderd of niet te hebben bewaard die eenbelangrijke rol spelen in een mededingingsonderzoek naar de e-commercegigant. De FTC dient een klacht in bij een Amerikaanse rechtbank over de werkwijze.

FTC: Topmensen Amazon verwijderde Signal-communicatie die relevant was voor onderzoek image

Dit meldt Bloomberg. Oprichter Jeff Bezos, CEO Andy Jassy, advocaat David Zapolsky, voormalig hoofd retail Jeff Wilke en voormalig hoofd logistiek Dave Clark zijn volgens de FTC de fout ingegaan. Het gaat daarbij specifiek om communicatie die verliep via de versleutelde berichtendienst Signal. Topmensen van Amazon namen deze dienst in gebruik nadat een smartphone van Bezos zou zijn gehackt.

'Gebruik Signal bemoeilijkt onderzoek'

De klacht van de FTC heeft betrekking op een mededingingsonderoek dat in 2019 is gestart. Als onderdeel van dit onderzoek vroeg de FTC documenten op bij Amazon. Het gebruik van Signal zou het werk van de FTC echter hebben bemoeilijkt. Topmensen van Amazon zouden berichtenverkeer hebben verwijderd, of gebruik hebben gemaakt van een functie waardoor berichten niet worden bewaard.

Amazon spreekt dit tegen en stelt juist nauwlettend gesprekken via Signal van smartphones hebben verzameld. Ook stelt het bedrijf de FTC toegang te hebben gegeven tot deze gesprekken, ook indien deze gesprekken geen verband hielden met het mededingingsonderzoek. Amazon wijst er eveneens op de FTC enkele jaren geleden al vrijwillig op de hoogte te hebben gesteld van het gebruik van Signal, dat bedrijf beperkt noemt. De e-commercegigant is van mening alle benodigde documenten als onderdeel van het onderzoek te hebben overhandigd aan de FTC.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024