Witold Kepinski - 30 april 2024

MS-DOS 4.0 wordt open source

MS-DOS 4.0 wordt open source zo melden IBM en Microsoft. De broncode, binaire bestanden en documenten zijn nu op GitHub te verkennen.

MS-DOS 4.0 wordt open source image

Microsoft meldt: 'Tien jaar geleden, heeft Microsoft de broncode voor MS-DOS 1.25 en 2.0 vrijgegeven aan het Computer History Museum en deze later opnieuw gepubliceerd voor referentiedoeleinden. Deze code neemt een belangrijke plaats in de geschiedenis in en is een fascinerende lezing van een besturingssysteem dat bijna 45 jaar geleden volledig in 8086-assemblagecode werd geschreven.

Vandaag geven we, in samenwerking met IBM en in de geest van open innovatie, de broncode voor MS-DOS 4.00 vrij onder de MIT-licentie. Er schuilt een enigszins complexe en fascinerende geschiedenis achter de 4.0-versies van DOS, aangezien Microsoft samenwerkte met IBM voor delen van de code, maar ook een tak van DOS creëerde, genaamd Multitasking DOS, die geen brede release kende.

MS-DOS 4.00

Verken de broncode, binaire bestanden en documenten op GitHub

Bekijk op GitHub

Een jonge Engelse onderzoeker genaamd Connor “Starfrost” Hyde correspondeerde onlangs met voormalig Microsoft Chief Technical Officer Ray Ozzie over een deel van de software in zijn verzameling. Tussen de diskettes vond Ray nog niet eerder uitgebrachte bèta-binaire bestanden van DOS 4.0 die hem waren toegestuurd toen hij bij Lotus was. Starfrost nam contact op met Microsoft Open Source Programs Office (OSPO) om de release van DOS 4-broncode te onderzoeken, terwijl hij werkt aan het documenteren van de relatie tussen DOS 4, MT-DOS en wat uiteindelijk OS/2 zou worden. Sommige latere versies van deze multitasking DOS-binaire bestanden zijn op internet te vinden, maar deze nieuwe bèta-binaire bestanden van Ozzie lijken veel eerder te zijn, nog niet uitgebracht, en bevatten ook de broncode ibmbio.com.

Scott Hanselman heeft, met de hulp van internetarchivaris en liefhebber Jeff Sponaugle, deze originele schijven in beeld gebracht en de originele gedrukte documenten van deze “Ozzie Drop” zorgvuldig gescand. Microsoft vindt, samen met onze vrienden bij IBM, dat dit een fascinerend stukje geschiedenis van besturingssystemen is dat de moeite waard is om te delen.

Jeff Wilcox en OSPO gingen naar de Microsoft-archieven en hoewel ze de volledige broncode voor MT-DOS niet konden vinden, vonden ze wel MS DOS 4.00, dat we vandaag uitbrengen, naast deze extra bèta-binaire bestanden, pdf's van de documentatie en schijfkopieën. We zullen de archieven blijven verkennen en kunnen deze release bijwerken als er meer wordt ontdekt.

Dank aan Ray Ozzie, Starfrost, Jeff Sponaugle, Larry Osterman, Mark Zbikowski, onze vrienden bij de IBM OSPO, evenals de makers van dergelijke digitale archeologiesoftware, waaronder, maar niet beperkt tot Greaseweazle, Fluxengine, Aaru Data Preservation Suite en de HxC Floppy-emulator. Bovenal gaat mijn dank uit naar de oorspronkelijke auteurs van deze code, van wie sommigen nog steeds bij Microsoft en IBM werken!

Als u deze software zelf wilt uitvoeren en verkennen: we hebben deze met succes rechtstreeks op een originele IBM PC XT, een nieuwere Pentium en binnen de open source PCem- en 86box-emulators uitgevoerd.'

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024