Witold Kepinski - 30 april 2024

Politie: Neem snel actie end-to-end-encryptie in bij social media platformen

De Europese politiechefs en Europol roepen de industrie en regeringen op om dringend actie te ondernemen om de openbare veiligheid op sociale-mediaplatforms te waarborgen.

Politie: Neem snel actie end-to-end-encryptie in bij social media platformen image

Privacymaatregelen die momenteel worden ingevoerd, zoals end-to-end-encryptie, zullen ervoor zorgen dat technologiebedrijven geen inbreuk zien op hun platforms. Het zal ook de mogelijkheden van wetshandhavingsinstanties belemmeren om dit bewijsmateriaal te verkrijgen en te gebruiken in onderzoeken om de ernstigste misdrijven te voorkomen en te vervolgen, zoals seksueel misbruik van kinderen, mensenhandel, drugssmokkel, moorden, economische misdaden en terroristische misdrijven.

De verklaring, die is gepubliceerd en wordt ondersteund door Europol en de Europese politiechefs, komt op het moment dat end-to-end-encryptie wordt uitgerold via het messenger-platform van Meta.

Over deze gezamenlijke verklaring werd overeenstemming bereikt tijdens een informele bijeenkomst van de Europese hoofden van politie in Londen, georganiseerd door de National Crime Agency, op 18 april.

Politiechefs van alle EU-lidstaten en geassocieerde Schengenlanden waren uitgenodigd, naast de uitvoerend directeur van Europol.

Eerder had Catherine De Bolle een ontmoeting met Graeme Biggar, directeur van de Britse National Crime Agency, als onderdeel van reguliere, strategische gesprekken over de samenwerking tussen Europol en het Verenigd Koninkrijk na het vertrek van het land uit de Europese Unie.

De uitvoerend directeur van Europol, Catherine De Bolle, zei: "Onze huizen worden gevaarlijker dan onze straten, omdat de misdaad zich online verplaatst. Om onze samenleving en mensen veilig te houden, moeten we deze digitale omgeving beveiligen. Technologiebedrijven hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid om een ​​veiliger omgeving te ontwikkelen waarin wetshandhaving en justitie hun werk kunnen doen. Als de politie het vermogen verliest om bewijsmateriaal te verzamelen, zal onze samenleving niet in staat zijn mensen te beschermen tegen het slachtoffer worden van misdrijven."

Gezamenlijke verklaring van de Europese politiechefs (pdf)


DIC Awards BW tm 21-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024