Wouter Hoeffnagel - 29 april 2024

EU buigt zich over aanpak desinformatie door Meta

De Europese Unie onderzoekt de omgang van Meta met desinformatie, onder meer afkomstig uit Rusland. Onderzocht wordt of Meta voldoende maatregelen neemt om dergelijke desinformatie op zijn platforms tegen te gaan.

EU buigt zich over aanpak desinformatie door Meta image

De Financial Times meldt op basis van twee bronnen dat de Europese Commissie vermoedt dat het moderatiebeleid van Meta omtrent politieke reclame die verkiezingen kan ondermijnen niet op orde is. De mogelijkheden die Meta biedt voor het rapporteren van illegale content waaronder desinformatie voldoen daarnaast mogelijk niet aan Digital Services Act (DSA). Deze wet schrijft voor dat platforms verantwoorden wat zij doen in de strijd tegen desinformatie en propaganda.

'Aankondiging volgt op korte termijn'

Het onderzoek is nog niet officieel aangekondigd; de bronnen melden dat deze aankondiging vermoedelijk op korte termijn volgt. De focus ligt bij deze aankondiging op buitenlandse actoren; Rusland wordt niet bij naam genoemd.

De Europese Commissie wil zich baseren op documenten die in september al door Meta zijn overhandigd. Daarnaast wordt ook aanvullende onderzoek uitgevoerd door de commissie. Een tijdspad voor het onderzoek is niet bekend.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024