Witold Kepinski - 30 april 2024

Hyperscale datacenters bereiken de duizendste vestiging

Uit nieuwe gegevens van Synergy Research Group blijkt dat het aantal grote datacenters die worden beheerd door hyperscale providers eind 2023 is gestegen tot 992, en begin 2024 de grens van duizend overschreed. Ondertussen heeft het slechts vier jaar geduurd voordat de totale capaciteit van hyperscale data was bereikt centra zullen verdubbelen, omdat het aantal faciliteiten snel groeit en hun gemiddelde capaciteit blijft stijgen

Hyperscale datacenters bereiken de duizendste vestiging image

Uit de gegevens van Synergy blijkt dat de Verenigde Staten nog steeds 51% van de wereldwijde capaciteit voor hun rekening nemen, gemeten in MW aan kritische IT-belasting, terwijl Europa en China elk ongeveer een derde van het saldo voor hun rekening nemen. 

Vooruitkijkend Synergy voorspelt dat de totale capaciteit van hyperscale datacenters de komende vier jaar opnieuw zal verdubbelen. Hoewel er elk jaar zo’n 120 tot 130 extra hyperscale datacenters online zullen komen, zal de capaciteitsgroei in toenemende mate worden aangedreven door de nog grotere schaal van die nieuw geopende datacenters, waarbij generatieve AI-technologie de voornaamste reden is voor die grotere schaal.

Het onderzoek is gebaseerd op een analyse van de datacentervoetafdruk van 19 van 's werelds grootste cloud- en internetservicebedrijven, waaronder de grootste operators op het gebied van SaaS, IaaS, PaaS, zoeken, sociale netwerken, e-commerce en gaming. 

De bedrijven met de grootste datacentervoetafdruk zijn de toonaangevende cloudproviders: Amazon, Microsoft en Google. Naast een enorme datacentervoetafdruk op hun Amerikaanse thuismarkt, hebben ze ook meerdere datacenters in veel andere landen over de hele wereld. In totaal zijn de drie nu goed voor 60% van alle hyperscale datacentercapaciteit. Ze worden in de ranglijst gevolgd door Meta/Facebook, Alibaba, Tencent, Apple, ByteDance en vervolgens andere relatief kleinere hyperscale-operatoren. 

De verwachte groeicijfers van Synergy zijn grotendeels gebaseerd op het volgen van de pijplijn van toekomstige datacenters van hyperscale operators. Synergy's bekende pijplijn van toekomstige hyperscale datacenters telt momenteel 440 faciliteiten, die zich in verschillende stadia van planning, ontwikkeling of uitrusting bevinden.

“Hoewel zowel het aantal hyperscale datacenters als hun gemiddelde omvang in een indrukwekkend tempo blijven groeien, schuilt er veel complexiteit en nuances achter deze trends”, zegt John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. “Over het algemeen zijn datacenters in eigen bezit veel groter dan gehuurde datacenters, en datacenters in het thuisland van een hyperscale bedrijf zijn veel groter dan de internationale faciliteiten, hoewel er veel uitzonderingen op deze trends zijn. We zien ook een soort tweedeling op de schaal van datacenters. Terwijl de kerndatacenters steeds groter worden, wordt er ook een toenemend aantal of relatief kleinere datacenters ingezet om de infrastructuur dichter bij de klanten te brengen. Alles bij elkaar genomen gaan alle belangrijke groeitrendlijnen echter scherp naar boven en naar rechts.”

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei