Redactie - 01 mei 2024

Pure Storage: vraag naar efficiënte AI-infrastructuur nog nooit zo groot geweest

In een wereld die steeds meer wordt gevormd door de transformerende kracht van AI en data, krijgen bedrijven te maken met een groot aantal uitdagingen en kansen. Pure Storage zit op de eerste rij van AI ontwikkelingen en heeft al meer dan 100 klanten wereldwijd geholpen te navigeren door dit complexe landschap.

Pure Storage: vraag naar efficiënte AI-infrastructuur nog nooit zo groot geweest image

De razendsnelle ontwikkelingen van AI van de afgelopen jaren waren niet mogelijk geweest zonder een solide onderliggende infrastructuur en een belangrijk onderdeel is storage. Deze technologie onderscheidt zich door voortdurende innovatie en vooruitgang - van de floppy disks van de beginjaren van het computertijdperk tot de hypermoderne all-flash arrays van nu, die hoge prestaties, energie-efficiëntie en bescherming tegen dataverlies bieden. Toch staan klanten, ondanks deze en vele andere belangrijke innovaties, nog steeds voor uitdagingen als het aankomt op AI en data, krijgen we te horen van Daan Ruizendaal (foto), Country Manager Nederland bij Pure Storage.

Uitdagingen van klanten

“Nu steeds meer bedrijven AI omarmen om innovatie te stimuleren, activiteiten te stroomlijnen en concurrentievoordeel te behalen, is de vraag naar robuuste, krachtige en efficiënte AI-infrastructuur groter dan ooit. Bedrijven kunnen echter worstelen met inefficiënties en complexiteit”, zegt Ruizendaal. “Uitdagingen die we vaak terugzien bij onze klanten hebben te maken met de integratie van AI - wat moet er worden gebouwd en hoe past dit in de bestaande architectuur? Ook krijgen we vaak vragen over datasilo’s, het verzamelen van data, data privacy en security.”

Onderzoekers van Gartner voorspellen dat in 2026 meer dan 80% van de bedrijven generatieve AI API's of generatieve AI-toepassingen zal gebruiken. Met de lancering van ChatGPT in 2022 is AI toegankelijker geworden voor een steeds bredere doelgroep. Hierdoor komen er steeds meer use cases en praktische toepassingen aan het licht. Een zo’n gebied waar AI steeds belangrijker wordt, is data security management, bijvoorbeeld voor het identificeren van dreigingen en hierop snel te reageren, vertelt Ruizendaal.

Uitdagingen rond duurzaamheid

Ruizendaal vervolgt dat AI één factor is waarmee klanten te maken zullen krijgen die bijdraagt aan de exponentiële groei van ongestructureerde data. Deze datagroei gaat gepaard met zorgen over het energieverbruik en kosten. “Uit onderzoek van Pure Storage blijkt zelfs dat 73% van de IT-inkopers niet volledig voorbereid is op de energievereisten van AI.”

Er is veel discussie over het energieprobleem van AI. Er wordt zelfs geopperd dat er een energiedoorbraak nodig is om te kunnen voldoen aan de energiebehoeften van alle AI systemen wereldwijd. Om de duurzaamheidsuitdagingen van AI en de exponentiële groei van data die hieruit volgt het hoofd te kunnen bieden, is het essentieel dat organisaties interne silo’s wegnemen en duurzaamheidfunctionarissen - die verantwoordelijk zijn voor de algehele milieu-impact van het bedrijf - meer betrekken bij technologie strategische keuzes, vertelt Ruizendaal ons. “We zien nu al goede ontwikkelingen op dit gebied, bijvoorbeeld doordat duurzaamheid nu zwaarder meeweegt in aanbestedingen dan voorheen. Het is een belangrijke business kwestie geworden die niet zomaar weggaat. Organisaties moeten zakendoen op een ecologisch verantwoorde, duurzame manier en dat houdt in dat ze duurzame technologie moeten gebruiken.”

Het is essentieel dat organisaties kunnen meten hoe duurzaam hun IT-activiteiten zijn, naarmate ze de adoptie van AI-tools versnellen. Door te weten hoe duurzaam IT-activiteiten zijn, kunnen organisaties hun operationele- en energie-efficiëntie verbeteren, besparingen realiseren en de prestaties verbeteren in hun datacenter. “Onze klanten kunnen gebruikmaken van een energie-efficiëntie SLA waarbij het maximale aantal Watts per tebibyte (TiB) (1 tebibyte is 1,1 TB, red.) wordt gemeten. Als de gegarandeerde Watts/TiB niet worden gehaald, dan kunnen klanten service credits aanvragen en zullen we zonder extra kosten herstelacties uitvoeren, waaronder verdichting of consolidatie. We zijn zo overtuigd van de efficiëntie van ons platform dat we klanten aanbieden om hun elektriciteitsrekening te betalen”, zegt Ruizendaal.

Oplossingen

Een belangrijk onderwerp dat Pure Storage bij klanten ziet, is de mogelijkheid om de training van AI te versnellen. Ruizendaal: “​​Pure Storage werkt onder andere met NVIDIA samen om de ideale oplossing te leveren om bedrijven te helpen hun AI-inspanningen te optimaliseren en hoe Retrieval-Augmented Generation (RAG) kan worden gebruikt voor grootschalige, krachtige Large Language Model (LLM) gebruiksscenario's.”

Ruizendaal vervolgt: "De data van veel organisaties zijn vaak verspreid over gefragmenteerde data-omgevingen - van de cloud tot andere storageoplossingen. Deze verschillende omgevingen, die ook legacy HDD’s kunnen zijn, kunnen niet de prestaties en netwerkvereisten ondersteunen die nodig zijn om AI-datapipelines te voeden met data en het volledige potentieel van bedrijfsdata te benutten. Pure Storage biedt een modern platform dat AI applicaties kan ondersteunen.”

Klanten helpen

Klanten komen voor steeds meer uitdagingen te staan op het gebied van AI, bijvoorbeeld het verkrijgen van inzichten uit steeds meer ongestructureerde data en het versnellen van de time-to-value. Het is voor Pure Storage essentieel dat zij deze uitdagingen op een duurzame manier kunnen overkomen en kunnen blijven profiteren van dit soort opkomende trends. “Bij alles stellen we de klant voorop en we hebben een goede reputatie als het op innovatie aankomt - het zit in ons DNA. Met onze producten kunnen we energiezuiniger werken ten opzichte van disk storage, tegen dezelfde prijs, maar met een hogere performance en nieuwere technologie”, aldus Ruizendaal.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024