Wouter Hoeffnagel - 30 april 2024

Europese Commissie onderzoekt aanpak desinformatie op Facebook en Instagram

De Europese Commissie gaat Meta dwingen meer te doen tegen de verspreiding van desinformatie en Instagram. Het start een onderzoek naar de werkwijze van Meta. Via de Digital Services Act (DSA) moet Meta op korte termijn maatregelen nemen, en hierover informatie verstrekken.

Europese Commissie onderzoekt aanpak desinformatie op Facebook en Instagram image

Eerder deze week meldde de Financial Times al op basis van bronnen dat de Europese Commissie een onderzoek start naar de omgang van Meta met desinformatie. Dit onderzoek is nu formeel door de Europese Commissie aangekondigd. Meta doet volgens de Europese Commissie te weinig in de strijd tegen desinformatie. Het vreest dat impact hiervan op de aankomende Europese verkiezingen.

Geen real-time monitoring

Het hekelt onder meer het ontbreken van een real-time monitoringtool voor verkiezingen. De Europese Comissie wijst op het uitfaseren van het content discovery- en social monitoringplatform CrowdTangle, zonder dat Meta een adequaat alternatief in gebruik heeft genomen. Daarnaast vermoedt de Europese Commissie dat het huidige mechanisme van Meta voor het melden van illegale content evenals het interne klachtenmechanisme van Meta niet aan de DSA voldoen.

Aanleiding op het formele onderzoek te openen zijn documenten die Meta in september al heeft aangeleverd bij de Europese Commissie. De focus van het onderzoek ligt op:

  • Misleidende advertenties en desinformatie
  • De zichtbaarheid van politieke content
  • Het ontbreken van een effectieve real-time monitoringtool voor burgerlijk discours en verkiezingen
  • Het mechanisme voor het melden van illegale content

Meta krijgt vijf dagen de tijd aan te geven welke wijzigingen het gaat doorvoeren in zijn systemen. Meer informatie is hier beschikbaar.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024