Wouter Hoeffnagel - 01 mei 2024

Rechter: Anteryon was niet verplicht Chinese transactie bij minister te melden

Techbedrijf Anteryon hoefde een overname van aandelen voor het Chinese Jingfang Optoelectronics niet te melden demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken. Dit oordeelt de voorzieningenrechter in Rotterdam.

Rechter: Anteryon was niet verplicht Chinese transactie bij minister te melden image

Dit meldt het FD. Anteryon is een Eindhovens bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van lenzen, lasers en optische systemen. Onder meer de fabrikant van chipmachines ASML is klant bij Anteryon. Het bedrijf is in 2019 verkocht aan het Chinese Jingfang. Recentelijk namen het Chinese chipbedrijf China Wafer echter een meerderheidsbelang in Jingfang.

'Potentieel gevaar voor nationale veiligheid'

Minister Adriaansens maakt zich zorgen over deze overname en wijst op een potentieel gevaar voor de nationale veiligheid. Ook was de minister van mening dat Anteryon de verkoop van aandelen bij haar had moeten melden. Dit in het kader van de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Vifo), die sinds vorig jaar van kracht is.

Anteryon kon zich hierin niet vinden en stapte naar de rechter. Daarbij betoogde het onder meer dat de technologie van Anteryon geen militaire toepassingen kent, en daarnaast geen unieke eigenschappen kennen. De voorzieningenrechter in Rotterdam stelt het bedrijf nu in het gelijk en oordeelt dat Anteryon niet verplicht was de transactie bij minister Adriaansens te melden.