Wouter Hoeffnagel - 06 mei 2024

'Rusland achter aanvallen op Duitse regeringspartij en defensiebedrijven'

De Duitse overheid beschuldigt Rusland van cyberaanvallen op diverse Duitse doelen. Het gaat onder meer om de Sociale Democraten, die de huidige Duitse coalitie leiden. Denk echter ook aan Duitse defensiebedrijven.

'Rusland achter aanvallen op Duitse regeringspartij en defensiebedrijven' image

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock waarschuwt op een persconferentie in het Australische Adelaide dat de aanvallen voor Rusland consequenties zullen hebben, meldt de Associated Press (AP). Baerbock stelt dat Russische geheime diensten de aanvallen hebben aangestuurd en schrijft de uitvoer hiervan toe aan APT28. De minister noemt de aanvallen 'absoluut onacceptabel'.

APT28, Fancy Bear of Pawn Storm

APT28 is vaker in verband gebracht met de Russische militaire inlichtingendienst (GRU). De groep is ook bekend als Fancy Bear of Pawn Storm. De groep was eerder onder meer betrokken bij aanvallen op de Amerikaanse Democratic National Convention (DNC) en het lekken van data rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De Raad van de EU en het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken melden dat ook Tsjechische doelen door APT28 zijn aangevallen. Hierbij zou gebruik zijn gemaakt van een kwetsbaarheid in Microsoft Outlook. De EU veroordeelt de aanvallen op Duitsland en Tsjechië.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei