Redactie - 06 mei 2024

Kaspersky ontkent betrokkenheid bij Russische drones

Kaspersky heeft gereageerd op beschuldigingen dat zijn AI-technologie is gebruikt in Russische drones die worden ingezet in de oorlog in Oekraïne. Het bedrijf ontkent met klem dat het op enigerlei wijze betrokken is bij de ontwikkeling van militaire technologie zo meldt The Register.

Kaspersky ontkent betrokkenheid bij Russische drones image

De beschuldigingen werden geuit door vrijwillige inlichtingenverzamelaars van InformNapalm. Zij beweren dat gegevens die zijn gestolen van een Russisch bedrijf genaamd Albatross bewijs leveren voor de betrokkenheid van Kaspersky. Albatross zou samenwerken met Iran aan de ontwikkeling van verkenningsdrones voor het Kremlin.

AI-technologie voor drones

Volgens InformNapalm waren er Kaspersky-medewerkers betrokken bij de ontwikkeling van de AI-technologie voor de drones. Deze medewerkers zouden lid zijn geweest van een team genaamd ALB-search, dat in 2018 werd opgericht om deel te nemen aan een wedstrijd voor zoek- en reddingsdronetechnologie.

Kaspersky stelt dat de beschuldigingen ongegrond zijn en dat er geen bewijs is voor de bewering dat zijn AI-technologie is gebruikt in militaire drones zo meldt The Register. Het bedrijf benadrukt dat het zich altijd heeft gericht op het ontwikkelen van technologieën voor civiele doeleinden en dat het nooit heeft samengewerkt met het Russische leger.

Lees meer details in The Register.

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024