Witold Kepinski - 06 mei 2024

AWS: generatieve AI-assistent Amazon Q is algemeen beschikbaar

Amazon Web Services (AWS), stelt de generatieve AI-assistent Amazon Q algemeen beschikbaar. Amazon Q genereert uiterst nauwkeurige codes, voert tests uit, verwijdert bugs en maakt het eenvoudiger voor organisaties om inzicht te krijgen in relevante data, zoals productinformatie, bedrijfsresultaten, code bases en tal van andere gegevens, aldus AWS.

AWS: generatieve AI-assistent Amazon Q is algemeen beschikbaar image

Amazon Web Services (AWS), stelt de generatieve AI-assistent Amazon Q algemeen beschikbaar. Amazon Q genereert uiterst nauwkeurige codes, voert tests uit, verwijdert bugs en maakt het eenvoudiger voor organisaties om inzicht te krijgen in relevante data, zoals productinformatie, bedrijfsresultaten, code bases en tal van andere gegevens. De toepassing maakt het mogelijk deze data logisch samen te vatten, patronen te herkennen en hierop besluitvorming te baseren. AWS introduceert daarnaast Amazon Q Apps: een krachtige functionaliteit waarmee medewerkers generatieve AI-apps kunnen bouwen op basis van interne data. Zij beschrijven in natuurlijke taal welk type app zij willen, waarna Q Apps snel een app genereert die de gewenste taken uitvoert.

Ontwikkelaars besteden op dit moment slechts 30 procent van hun tijd aan coderen en houden zich vooral bezig met het verrichten van tijdrovende en repetitieve taken. Amazon Q assisteert ontwikkelaars en IT-professionals tijdens al deze taken: van het coderen, testen en upgraden van applicaties tot het oplossen van storingen en het verrichten van beveiligingsscans. Amazon Q biedt hoogwaardige en op maat gesneden generatieve AI-mogelijkheden. Zo helpt de applicatieontwikkelaars om software sneller en veiliger te ontwikkelen door vrijwel real time codesuggesties en aanbevelingen te genereren. Bedrijven als Blackberry, de BT Groep en Toyota zetten Amazon Q al in om de productiviteit van ontwikkelaars te verhogen en hun innovatiekracht te vergroten.

Amazon Q Developer Agents

Amazon Q Developer biedt de hoogste code-acceptatiepercentages in de markt voor AI-assistenten die suggesties voor multi-line coding doen. Daarnaast biedt Amazon Q een bijzondere functionaliteit - Amazon Q Developer Agents - die autonoom een reeks taken kan uitvoeren: van het implementeren van functionaliteiten, het documenteren en refactoren van codes tot het uitvoeren van software-upgrades. Ontwikkelaars kunnen vragen een applicatie-eigenschap te implementeren, waarna de agent de bestaande applicatiecode analyseert en stapsgewijs een implementatieplan genereert. Ontwikkelaars kunnen samenwerken met de agent om dit plan te evalueren, te herhalen en aan te passen voordat de agent het wordt geïmplementeerd.

Amazon Q kan daarnaast het volledige upgradeproces van applicaties automatiseren en beheren. Dit krijgt zowel invulling met bestaande Java-conversies als met .Net-conversies die nog beschikbaar komen om medewerkers te helpen overstappen van Windows naar Linux. In hun IDE kunnen ontwikkelaars AI-assistent verzoeken hun project te ‘transformeren’. Vervolgens analyseert de agent de broncode van de applicatie, genereert een nieuwe code in de doeltaal of -versie, voert tests uit en voltooit alle codewijzigingen. Een team van Amazon slaagde er met Amazon Q in om ruim duizend productieapplicaties van Java 8 naar Java 17 in slechts twee dagen te upgraden; de gemiddelde tijd per applicatie was minder dan tien minuten. Ten slotte verenigt Amazon Q aanzienlijk meer databronnen dan andere generatieve AI-assistenten die nu in de markt zijn. Zo maakt het eenvoudig en veilig verbinding met ruim veertig veelgebruikte zakelijke tools, zoals wiki's, Atlassian, Gmail, Microsoft Exchange, Salesforce, ServiceNow, Slack en Amazon Simple Storage Service (Amazon S3). Ook integreert de applicatie naadloos met bestaande identiteiten, rollen en toegangsrechten binnen organisaties om interacties voor elke gebruiker te personaliseren, met behoud van de hoogste beveiligingsniveaus.

Gratis trainingen in AI-vaardigheden en toepassing Amazon Q

Uit onderzoek dat Strand Partners, in opdracht van Amazon Web Services (AWS), blijkt dat het AI-gebruik – met name door tools als Amazon Q – onder Europese bedrijven het afgelopen jaar met 32% is toegenomen. Veel organisaties hebben de intentie AI te implementeren, maar worden beperkt door een gebrek aan up-to-date digitale vaardigheden bij hun personeel. Bovendien hebben ruim zes op de tien bedrijven moeite om gekwalificeerd personeel te vinden dat over deze skills beschikt. Bij deze digitale transformatie verandert niet alleen de tools die het personeel moet gebruiken, maar óók de wijze waarop werkzaamheden worden verricht. 

Om de potentie van AI maximaal te benutten, is het cruciaal dat medewerkers worden getraind in AI-skills. Om organisaties hierbij te ondersteunen, ontwikkelt AWS verschillende trainingen, waaronder twee gratis cursussen waarmee ontwikkelaars en IT-professionals vertrouwd worden gemaakt met de mogelijkheden van Amazon Q. Zo biedt de vijftien minuten durende introductiecursus een overzicht van de mogelijkheden van Amazon Q, mede op basis van gebruikerscases. De cursus geeft een goede indruk van de voordelen die het koppelen van Amazon Q aan bedrijfsinformatie, codes en systemen biedt en hoe Amazon Q kan helpen de productiviteit op een veilige manier te verhogen. In aanvulling op de introductiecursus kunnen deelnemers een vervolgcursus van een uur volgen, die hen vertrouwd maakt met alle functionaliteiten en use cases van Amazon Q Business en uiteenzet hoe met Amazon Q een chatbot gebouwd kan worden.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024