Wouter Hoeffnagel - 07 mei 2024

Zeven op de tien Nederlandse directieleden: 'Wij zijn concurrenten voor met AI'

Nederlandse directieleden zijn positief over het gebruik van AI binnen hun organisatie. Zo geeft zeven op de tien aan de concurrentie voor te zijn als het gaat om de invoering van AI. Hoewel er veel enthousiasme is over AI, lopen bedrijven ook het risico zichzelf te overschatten.

Zeven op de tien Nederlandse directieleden: 'Wij zijn concurrenten voor met AI' image

Hiervoor waarschuwt Sopra Steria, voorheen actief onder de naam Ordina, basis van het onderzoek onder 203 directieleden in verschillende sectoren in Nederland. Het optimisme over AI ziet Sopra Steria ook terug in hoe directieleden de AI-vaardigheden van hun medewerkers inschatten. Bijna de helft (43%) van de respondenten heeft ‘volledig vertrouwen’ in de manier waarop hun medewerkers bedrijfsdata inzetten voor AI-tools.

“We zijn blij met het enthousiasme over AI, maar waarschuwen bedrijven ook voor de risico’s hiervan, zoals onjuiste output of een beveiligingslek”, aldus Joost de Bruin, CEO van Sopra Steria Nederland. “Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor organisaties.”

Databeheer levert uitdagingen op

De respondenten geven wel aan dat zij databeheer nog lastig vinden, iets wat cruciaal is voor de juiste toepassing van AI. De grootste uitdagingen liggen in cyberveiligheid (31%), datakwaliteit (28%) en privacy (26%). Om deze uitdagingen in te dammen, is het noodzakelijk om stevige governance- en beveiligingsmaatregelen te nemen.

Daarnaast laat het onderzoek zien dat er nog steeds een tekort is aan AI-talent. Meer dan de helft van de respondenten zegt dat een gebrek aan AI-talent de invoering van AI belemmert. Ook geeft een groot deel aan dat hun teams onvoldoende kennis over AI hebben. Daarom is er een toename te zien in de werving van Research & Development-gerelateerde functies (29%).

Het onderzoek is uitgevoerd door Markteffect in opdracht van Sopra Steria en verzamelde inzichten van 203 directieleden van commerciële organisaties in Nederland met minimaal 250 medewerkers. Het kwantitatieve onderzoek is online uitgevoerd tussen 11 en 22 maart 2024. Het onderzoek legt de focus op AI, waarbij deze term alle AI-technologieën omschrijft variërend van 'traditionele' toepassingen zoals aanbevelingssystemen en zoekalgoritmen tot generatieve AI-technologieën zoals Large Language Models (LLM's) en publiekelijk beschikbare tools zoals ChatGPT en Midjourney, ontworpen om originele content te creëren. Hoewel de meeste vragen over AI in het algemeen gingen, richtten sommige vragen zich expliciet op generatieve AI.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei