Redactie - 08 mei 2024

Overheid VS wil verwijdering Chinese telecomhardware niet betalen

De Amerikaanse overheid dringt er al jaren op aan dat haar telecomoperatoren alle apparatuur van Chinese spelers verwijderen, maar de financiële steun daarvoor blijft uit.

Overheid VS wil verwijdering Chinese telecomhardware niet betalen image

In de VS mogen operatoren al sinds eind 2019 geen apparatuur meer van Huawei en ZTE gebruiken. Wie dat wel nog deed, kon niet rekenen op subsidies. Dat kost de telecomsector geld.

Vooral kleine operatoren getroffen

Dat treft vooral de kleine operatoren die in afgelegen gebieden actief zijn. De VS tellen een handvol zeer grote spelers: AT&T, Verizon en T-Mobile met daaronder een paar middelgrote spelers zoals Dish of USCellular, maar daar onder zitten nog een pak lokale operatoren die vooral actief zijn in regio’s waar de grote spelers weinig interesse in hebben.

Om die transitie snel en zo pijnloos mogelijk te laten verlopen heeft het Amerikaanse Congres 1,9 miljard dollar voorzien, maar telecomregulator FCC wijst er op dat dat veel te weinig is. Er zou bijna vijf miljard dollar nodig zijn. In een brief aan de volksvertegenwoordigers wijst ze er op dat de (door de FCC goedgekeurde) aanvragen samen momenteel op 4,98 miljard dollar liggen.

126 kleinere spelers

De FCC beveelt aan het geld in eerste instantie moet gaan naar 126 kleinere spelers met minder dan twee miljoen spelers. Maar ook zij zullen nog geen veertig procent van hun werkelijke kosten vergoed zien. De regulator waarschuwt dat velen de wettelijke verplichtingen niet kunnen nakomen. Dat terwijl die spelers vandaag al afhankelijk zijn van subsidies om hun diensten aan te bieden.

In samenwerking met Data News

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024