Redactie - 09 mei 2024

Google trekt stekker uit Google Fit API's

Het doek valt volgend jaar voor de Google Fit API's van Google. Slecht nieuws voor trackers, weegschalen en andere sporttoestellen die van het platform gebruik maakten.

Google trekt stekker uit Google Fit API's image

Google Fit was het platform dat je toelaat om je gezondheidsdata tussen verschillende toestellen te synchroniseren via je Google Account. Maar zoals dat gaat bij Google wordt de API nu afgesloten. Google neemt sinds begin mei geen nieuwe partners meer aan, en zal op 30 juni volgend jaar officieel de stekker uit het platform trekken.

Impact op oudere apparaten

Dat is vooral lastig voor gebruikers van (oudere) toestellen van derde partijen die met het platform synchroniseren. Google had bij de lancering van Fit partnerschappen met een reeks bedrijven, waaronder Nike, Adidas en Withings. Veel van deze smart watches, fitnesstoestellen en weegschalen kunnen hun functie tegen volgend jaar verliezen, tenzij een patch ondersteuning toevoegt voor een ander platform.

En het is niet dat Google daar een tekort aan heeft. Naast Fit beheert de techgigant momenteel twee andere fitness API’s: de Health Connect API en de Fitbit Web API. Sinds de overname van Fitbit, zo’n drie jaar geleden, is veel van de ontwikkelenergie van het bedrijf schijnbaar naar dat departement overgezet. De kans is dan ook vrij groot dat er van de twee overgebleven API’s op termijn nog een aantal zullen worden uitgezet. Iets gelijkaardigs zagen we bij de wildgroei aan Google chat- en belprogramma’s, waarvan er uiteindelijk ook maar eentje overbleef.

Het is momenteel echter niet duidelijk waarnaar je best overschakelt, zo meldt techsite Ars Technica. De Fitbit API synchroniseert namelijk naar een Fitbit account, die ook wordt afgevoerd. De Health Connect data lijkt dan weer niet meteen met een cloud te synchroniseren, per deze gids op de Android ontwikkelaarspagina.

In samenwerking met Data News

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024