Witold Kepinski - 08 mei 2024

NVIDIA en partners bouwen soevereine AI superscomputer in Frankrijk

In vervolg op de aankondiging van president Macron tijdens de Vivatech-conferentie in juni 2023, hebben het Grand Equipement National de Calcul Intensif (GENCI) en het Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) - onder auspiciën van het Franse Ministerie van Hoger Onderwijs en Onderzoek - Eviden geselecteerd voor een belangrijke uitbreiding van de capaciteit van de Jean Zay-supercomputer, gefinancierd door het France 2030-programma. Deze aankondiging markeert een belangrijke stap voorwaarts in de richting van soevereine AI in Frankrijk.

NVIDIA en partners bouwen soevereine AI superscomputer in Frankrijk image

Na een competitieve dialoogfase is Eviden door GENCI en CNRS geselecteerd voor de levering van nieuwe door NVIDIA aangedreven rekencapaciteit voor de nationale supercomputercentra in Frankrijk. Na voorbereidende werkzaamheden voor de aanpassing van de computerruimte wordt de op NVIDIA H100 Tensor Core GPU gebaseerde partitie van Jean Zay - de supercomputer van GENCI beheerd door het Institut de Développement et de Ressources en Informatique Scientifique (IDRIS) van CNRS - in april 2024 door Eviden geïnstalleerd. Naar verwachting is de supercomputer na deze uitbreiding aan het begin van de zomer volledig beschikbaar voor gebruikers.

De uitbreiding van de Jean Zay-supercomputer maakt een verhoging van de piekrekenkracht van 36,85 naar 125,9 PFlop/s mogelijk. Zo wordt de beschikbare rekenkracht met 3,5 in dubbele precisie (voor High-Performance Computing) vermenigvuldigd en met 13 als gereduceerde of gemengde precisie wordt gebruikt, zoals het geval is bij kunstmatige intelligentie. Daarnaast maakt een nieuwe opslaginfrastructuur het mogelijk om met hoge snelheid te lezen/schrijven en de bijbehorende modellen en datasets beschikbaar te maken.

Een van de meest duurzame supercomputers

Naast de uiterst hoge prestaties van de supercomputer is Jean Zay één van de meest duurzame supercomputers in Europa. Dit is het resultaat van het grootschalige gebruik van geaccelereerde technologieën (GPU's) en de koeling met warm water van de computerservers. De afvalwarmte van de machine wordt daarnaast hergebruikt om ruim duizend woningen in de omgeving van het Franse Saclay te verwarmen, dankzij een gemeenschappelijke investering van CNRS en EPAPS.

De aanbesteding van de uitbreiding - mogelijk gemaakt met steun van het Franse Ministerie van Hoger Onderwijs en Onderzoek, het Directoraat-Generaal voor Ondernemingen (Ministerie van Economie, Financiën en Industriële en Digitale Soevereiniteit) en het Secretariaat-Generaal voor Investeringen, verantwoordelijk voor Frankrijk 2030 - is mede mogelijk gemaakt dankzij financiering vanuit het France 2030 programma. IDRIS zal een supercomputer met uitzonderlijke rekenkracht en functionaliteit exploiteren, die ter beschikking wordt gesteld aan wetenschappelijke en industriële onderzoekcentra. Dit stelt hen in staat om met krachtige computers numerieke simulaties uit te voeren en generatieve AI-modellen te trainen of te specialiseren. Dit betreft zowel taalverwerking, vision, multimodaliteit en begrijpelijke AI als trainingen op het gebied van biologie, gezondheidszorg, materialen, nieuwe energiebronnen en CO2-neutrale mobiliteit, fundamentele fysica en meteorologie.

Deze ontwikkeling is in lijn met de aankondiging die president Macron op 14 juni vorig jaar deed tijdens de Vivatech 2023-conferentie om de ontwikkeling van soevereine AI in Frankrijk te ondersteunen, in het bijzonder generatieve AI. Hiervoor kreeg GENCI 40 miljoen euro toegewezen. Deze subsidie omvat daarnaast een aanvullend bedrag van 10 miljoen euro om de personele capaciteit van het Franse nationale onderzoeksprogramma voor AI (PNRIA) te versterken en AI-communities te ondersteunen. Het doel is om de kwaliteit van de dienstverlening van het CNRS-netwerk van AI-ondersteunende engineers op langere termijn te waarborgen. Dit ondersteunt AI-communities bij de implementatie van projecten met Jean Zay.

De extra beschikbaarheid van functionele tools voor wetenschappelijke centra heeft tot doel de internationale concurrentiepositie van de Franse AI-sector te versterken.

Configuratie

Na deze uitbreiding is Jean Zay uitgerust met 1.456 NVIDIA H100 GPU's, naast de 416 NVIDIA A100 Tensor Core GPU's en 1.832 NVIDIA V100 Tensor Core GPU's die onderdeel zijn van de bestaande configuratie. De sterk verhoogde rekenkracht van Jean Zay wordt geleverd door veertien Eviden BullSequana XH3000 compute racks met 364 dual-processor Intel Sapphire Rapids 48-core servers, 512 GB geheugen en vier NVIDIA H100 80GB SXM5 GPU's. Deze zijn onderling verbonden door vier snelle NVIDIA ConnectX-7 400Gb/s InfiniBand netwerkadapters.

De opslaginfrastructuur wordt volledig vernieuwd, met een eerste niveau van 4,3 PB flashtechnologie (lees-/schrijfsnelheden van ruim 1 TB/s) en een tweede niveau van 39 PB snelle schijftechnologie (lees-/schrijfsnelheden van meer dan 300 GB/s), beide onder Lustre en geleverd door DDN.

Eviden BullSequana-extentie van Jean Zay-supercomputer

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024