08 mei 2024

Een weerbare digital backbone nu belangrijker dan ooit

In een onrustige wereld nemen de bedreigingen voor de kritieke IT-infrastructuur van bedrijven en instellingen steeds verder toe; daar wil je als organisatie goed op voorbereid zijn. Eén ding staat hierbij als een paal boven water: een weerbare kritieke IT-infrastructuur, ook wel ‘digital backbone’ genoemd, is nu crucialer dan ooit. 

Een weerbare digital backbone nu belangrijker dan ooit image

Hoe pak je dat aan? Deze uitdaging vraagt duidelijk om meer dan alleen het draaiende houden ervan. Het creëren van een veilige en perfect functioneren kritieke IT-infrastructuur is in veel gevallen dan ook een omvangrijk traject. Het begint ermee dat je als organisatie precies weet hoe je digitale landschap in elkaar zit. Pas als je dat weet, kun je stappen zetten om je digital backbone op orde brengen.

Daarvoor moet er als eerste een brug worden geslagen tussen de IT-afdeling en de boardroom. Zo ontstaat er bij de board inzicht in hoe het verbeteren van de weerbaarheid van de digital backbone bijdraagt aan het bereiken van de bedrijfsdoelstellingen en kan de digitale weerbaarheid van het bedrijf worden verankerd in de hele organisatie. Dit is een uitdaging van formaat die organisatie breed aangepakt moet worden.

Als we vervolgens inzoomen op hoe we de weerbaarheid van de digital backbone verder kunnen vergroten, zijn er twee technologieën die naar verwachting een steeds crucialere rol gaan spelen: Identity Access Management en Zero Trust.

Identity access management (IAM)

Identity access management wordt onmisbaar voor de beveiliging van elke organisatie. Het is de digitale sleutel tot de organisatie, de data en de applicaties en helpt om eenvoudig gebruikersrechten te monitoren, onderhouden en aan te passen gedurende de gehele gebruikers acces-lifecycle. Met een consequente en geautomatiseerde IAM-aanpak is er controle over alle vormen van gebruikerstoegang.

Een effectieve identity access management omgeving draagt ook bij aan het realiseren van toekomstplannen. Het stelt je in staat om snel te schakelen en flexibel in te spelen op veranderingen. Je kunt bijvoorbeeld met automation bouwstenen creëren voor nieuwe digitale toegangsmogelijkheden. Het nauwkeurig beheren van toegang tot applicaties is tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met zowel de veiligheid als de algehele productiviteit van organisaties.

Een bijkomend voordeel is dat het gebruiksgemak ook met sprongen omhooggaat. Digitale onboarding duurt enkele minuten in plaats van weken. Waarbij je direct toegang hebt tot de alle benodigde applicaties en data en extra toegang snel te regelen is via gebruikersvriendelijke portals.

De voordelen hiervan zijn overduidelijk. Het risico op ongeautoriseerde toegang wordt verlaagd, de controle over de toegankelijkheid van data wordt verhoogd, en de productiviteit verbetert.

Nieuwe wet- en regelgeving

Identity access management maakt het ook makkelijker om compliance-rapporten op te stellen en te voldoen aan wet- en regelgeving. Dit is van grote toegevoegde waarde, juist nu de nieuwe NIS2- wetgeving eind 2024 van kracht wordt. Deze nieuwe Europese cybersecurity-wetgeving heeft als doel de cyberbeveiliging en de weerbaarheid van essentiële diensten in EU-lidstaten verder te verbeteren. De wetgeving gaat gelden voor sectoren en organisaties die van vitaal belang zijn voor de maatschappij. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg, transport en energieaanbieders.

Zero Trust

Zero Trust is niet alleen technologisch concept voor de beveiliging van de digitale infrastructuur, maar een fundamenteel principe dat organisaties veiliger maakt en hen voorbereidt op de digitale toekomst.

Allereerst versterkt Zero Trust de weerbaarheid van organisaties. Waar traditionele beveiligingsmodellen vertrouwen op duidelijk gedefinieerde grenzen, zijn die grenzen in de hedendaagse digitale omgeving vervaagd. Gebruikers, data en applicaties bevinden zich niet langer alleen binnen de muren van een kantoorpand, maar ook thuis of in de cloud. Zero Trust erkent dit en stelt dat elke gebruiker en elk apparaat, zowel binnen als buiten het netwerk, als onbetrouwbaar moet worden beschouwd totdat het tegendeel is bewezen. Door continue authenticatie en autorisatie wordt het risico van interne en externe bedreigingen geminimaliseerd, waardoor organisaties beter beschermd zijn tegen cyberaanvallen.

Bovendien helpt Zero Trust organisaties zich voor te bereiden op de digitale toekomst. In een tijd waarin digitale infrastructuur steeds meer een verspreid ecosysteem vormt, en cloud platformen voorzien in optimale efficiëntie van applicaties, gebruikers en klanten, is het cruciaal om veilige innovatie te waarborgen. Zero Trust stelt organisaties in staat om deze innovatie op een veilige manier te omarmen. Door continue authenticatie en autorisatie, zelfs binnen deze gedistribueerde omgeving, worden risico's geminimaliseerd en wordt de integriteit van gegevens gewaarborgd. Hierdoor kunnen organisaties met vertrouwen nieuwe technologieën en platformen omarmen en profiteren van de voordelen die deze bieden, terwijl ze tegelijkertijd de veiligheid van hun digitale omgeving handhaven.

Kortom, Zero Trust biedt organisaties niet alleen een robuuste verdediging tegen cyberdreigingen, maar stelt hen ook in staat om wendbaar en veerkrachtig te zijn in een snel evoluerende digitale wereld.

Boardroom support onmisbaar voor versterking digital backbone

Als de boardroom volledig achter het versterken van de digitale infrastructuur staat en samen met de IT-afdeling een goed doordacht plan opstelt dat past bij de toekomstplannen van het bedrijf, dan krijg je het gewenste resultaat: een flexibele een weerbare digital backbone. En dat is van cruciaal voor het voortbestaan van elke organisatie.

Door: Maarten Vervoorn, CTO bij YaWorks

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei