Wouter Hoeffnagel - 08 mei 2024

FCC scherpt regels voor certificeren Chinese telecomapparatuur aan

De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) wil het voor bepaalde Chinese bedrijven onmogelijk maken draadloze apparatuur in de Verenigde Staten (VS) te laten certificeren. Ook wil het de invloed die 'onbetrouwbare actoren' kunnen uitoefenen op het certificeringsproces inperken.

FCC scherpt regels voor certificeren Chinese telecomapparatuur aan image

Het gaat om een nieuwe stap in Amerikaanse maatregelen die de VS nemen met het oog op de nationale veiligheid. De Amerikanen vrezen dat Chinese telecomapparatuur de veiligheid van de VS in geding brengt. En onder meer ertoe kan leiden dat data van Amerikanen in handen valt van de Chinese overheid.

Deelname aan autorisatieprogramma geblokkeerd

De nieuwe maatregel treft onder meer het Chinese Huawei en ZTE, maar ook andere partijen. De strengere regels zijn door de FCC aangekondigd nadat het vorige week de deelname van Huawei aan een autorisatieprogramma voor hardware blokkeerde. Huawei was voorheen in de VS erkend als een geaccrediteerd testlab voor telecomapparatuur, wat dinsdag afliep. De FCC wil deze accreditering echter niet verlengen.

Het komt nu met een voorstel dat permanent moet voorkomen dat 'onbetrouwbare actoren' een rol spelen in het autorisatieproces van telecomapparatuur. Tegelijkertijd moet het voorstel de FCC en andere Amerikaanse overheidsinstanties in staat stellen dit proces te waarborgen.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024