Witold Kepinski - 14 mei 2024

Datacenters bieden kijkje achter de schermen tijdens Nationale Datacenter Dag

Datacenters zorgen ervoor dat iedereen elke dag gebruik kan maken van het internet en de cloud. Maar hoe werkt een datacenter precies? Deze vragen en meer worden beantwoord tijdens de Nationale Datacenter Dag, een initiatief van Dutch Data Center Association (DDA). Op dinsdag 4 juni openen datacenters door heel Nederland hun deuren voor het grote publiek.

Datacenters bieden kijkje achter de schermen tijdens Nationale Datacenter Dag image

In heel Nederland staan datacenters waar elke dag honderden computerservers data verwerken en doorsturen. Denk hierbij aan foto’s die in de cloud staan opgeslagen, het versturen van Tikkies of zelfscan kassa’s in de supermarkt. Binnen deze datacenters werken 24/7 mensen die ervoor zorgen dat alle servers beveiligd zijn en ‘aan’ staan. De vanzelfsprekendheid van uitstekend internet zorgt ervoor dat we niet altijd stilstaan bij de oorsprong. De wereld van datacenters is namelijk voor velen onbekend. Daarom zetten op dinsdag 4 juni datacenters door heel Nederland hun deuren open voor het publiek.

Datacenters cruciaal voor maatschappij

Tijdens Nationale Datacenter Dag kan iedereen in levende lijve zien wat er allemaal binnen een datacenter gebeurt. Door de strenge beveiliging in en rondom de gebouwen zijn datacenters normaal gesproken niet elke dag te bezoeken. Daarom wil de sector op deze manier de mogelijkheid bieden dat wel te doen. Met dit initiatief hoopt de branche organisatie meer bewustzijn te creëren voor het belang van datacenters.Want zonder datacenters zouden onze digitale diensten niet werken.

Veel datacenters pakken deze dag uit. Zo geeft NorthC Datacenters aandacht aan hoe datacenters door middel van ‘immersion cooling’ efficiënt gekoeld kunnen worden. Verder geeft Kees Verhoeven, oud-Tweede Kamerlid, een presentatie bij Interconnect in Den Bosch.

Datacenters spelen sleutelrol in energietransitie

Bij Stichting Dutch Data Center Association (DDA), de brancheorganisatie voor datacenters in Nederland, wordt alvast vooruitgeblikt op de landelijke open dag. “De Nationale Datacenter Dag is inmiddels gegroeid tot een begrip binnen onze industrie. Het biedt onze deelnemers, de datacenters, een mooie kans om te laten zien wat de invloed is van datacenters op ons dagelijks leven. Daarnaast kunnen datacenters een sleutelrol spelen in de energietransitie. Niet alleen door efficiënter te opereren, maar ook door het terugleveren van energie en het bijdragen aan slimme en geïntegreerde energienetwerken”, vertelt Stijn Grove, Managing Director.

Wees erbij

Wil je meer informatie over de deelnemende datacenters in uw regio? Neem dan een kijkje op de website en meld je aan via één van de datacenters!

Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024