Wouter Hoeffnagel - 15 mei 2024

Gartner: Collectieve intelligentie kan bedrijfswaarde en D&A-volwassenheid stimuleren

Data & analytics (D&A)-leiders moeten zich richten op collectieve intelligentie om bedrijfswaarde en D&A-volwassenheid te stimuleren, stelt Gartner. Collectieve intelligentie aangedreven door generatieve AI (GenAI) combineert de probleemoplossende vaardigheden van mensen en machines voor het creëren van waarde.

Gartner: Collectieve intelligentie kan bedrijfswaarde en D&A-volwassenheid stimuleren image

Tijdens de openingstoespraak op de Gartner Data & Analytics Summit die deze week in Londen plaatsvindt lichtten Adam M. Ronthal, VP Analyst bij Gartner, en Alys Woodward, Sr Director Analyst bij Gartner toe dat voor D&A-leiders een centrale rol is weggelegd hebben door het bieden van de capaciteiten die besluitvorming en actie vergemakkelijken. Dit maakt effectieve collectieve intelligentie mogelijk.

Gartner-analisten delen drie gebieden waarop D&A-leiders zich kunnen concentreren om waarde te creëren in het nieuwe tijdperk van collectieve intelligentie (zie figuur 1).

Figuur 1: Drie aandachtsgebieden voor het genereren van D&A-waarde

Bron: Gartner (mei 2024)

Focus op D&A-fundamenten

Uit onderzoek van Gartner blijkt dat D&A-leiders momenteel meer tijd besteden aan het veranderen van de cultuur, het creëren van strategie, het verankeren van D&A-initiatieven in het bedrijf en het beheren van governance. “Veel D&A-leiders verzanden in strategie- en cultuurkwesties”, zegt Ronthal. “De leiders die prioriteit geven aan bestuursgerichte activiteiten zoals het beheren van de functie, het opleveren van projecten en het vergroten van de volwassenheid van het bestuur hebben doorgaans betere financiële prestaties, waardoor de waarde van D&A wordt ontsloten.”

AI-ambitie

Het bepalen van de AI-ambitie begint met de bedrijfsstrategie of het publieke mandaat van de organisatie. Dit zorgt voor de opzettelijke, strategische planning voor waar AI het beste kan worden gebruikt. D&A-leiders kunnen hun CEO's en collega's in leiderschap helpen de AI-ambitie van hun organisatie te definiëren door de kansen en risico's van het gebruik van GenAI op vier gebieden te onderzoeken: de backoffice, de frontoffice, nieuwe producten en diensten en nieuwe kernmogelijkheden.

Uit een Gartner-onderzoek uit het vierde kwartaal van 2023 onder 644 respondenten wereldwijd blijkt dat GenAI de meest gebruikte AI-oplossing in organisaties is. 53% van de 615 CIO’s en technologieleiders die in het tweede kwartaal van 2023 zijn ondervraagd stelt echter zeker te weten dat hun organisaties de risico’s van AI kan beperken. Gartner ziet een rol weggelegd voor AI-goverance voor het verkleinen van die kloof.

Relatie tussen volwassen D&A-governance en innovatie

Uit het Gartner-onderzoek onder 479 Chief Data and Analytics Officers (CDAO’s) in het vierde kwartaal van 2023 bleek een sterke correlatie tussen de algehele volwassenheid van D&A-governance en innovatie. Organisaties met volwassen D&A-beheerpraktijken hebben 25% meer kans om datagestuurde innovaties, zoals AI, te adopteren.

De meest impactvolle governancepraktijken zijn onder meer:

  • Het verstrekken van bedrijfsregels voor datagestuurde besluitvorming
  • Belangrijke prestatie-indicatoren voor bedrijfsresultaten
  • Adaptief bestuur voor verschillende gebruiksscenario's

“Door het verband te leggen tussen AI-ready data, governance en bedrijfswaarde kunnen D&A-leiders hun organisaties immuun maken tegen potentiële AI-risico’s”, aldus Woodward.

Collectieve intelligentie

Gartner-analisten adviseren D&A-leiders het ondernemen van drie acties om mensen ertoe aan te zetten samen waarde te creëren:

  • Reorganiseer bedrijfsmodellen om autonomie en flexibiliteit te faciliteren: “De snelle evolutie van D&A- en AI-technologieën, zoals GenAI, biedt leiders de mogelijkheid om hun bedrijfsmodellen te heroverwegen en te ontwikkelen”, aldus Ronthal. Uit het CDAO-onderzoek blijkt zelfs dat 75% van de respondenten hun bedrijfsmodellen al aan het ontwikkelen waren om hen in staat te stellen innovatie beter te ondersteunen.
  • Breid datageletterdheid uit om AI-geletterdheid onder de knie te krijgen: Uit het Gartner CDAO-onderzoek blijkt dat D&A-leiders zeggen dat AI-onderwijs en datageletterdheid in 2024 meer aandacht zullen krijgen van hun organisaties. “Organisaties moeten voortbouwen op het momentum van datageletterdheid om meesters van AI-geletterdheid te creëren,” zegt Ronthal. “Het uitbreiden van datageletterdheid naar AI-geletterdheid hoeft geen grootschalige programmaherziening met zich mee te brengen. Het kan worden gepositioneerd als een uitbreiding van bestaande concepten, programma’s en raamwerken.”
  • Verdeel autoriteit en verantwoordelijkheid zodat iedereen doelgericht leiding kan geven - van de kern tot de rand: Gedistribueerd leiderschap suggereert dat de relevante gegevens aan de randen worden ontdekt en samen met het hele team moeten worden gedaan, op basis van een gedeelde visie en doel. “In het nieuwe tijdperk van collectieve intelligentie zal het succes liggen waar het doel van de organisatie samenkomt met D&A, geletterdheid en autonomie”, aldus Woodward.

Gartner Data & Analytics-top

Gartner-analisten geven aanvullende analyses over data- en analysetrends tijdens de Gartner Data & Analytics Summit, die deze week in Londen plaatsvindt. Andere data en locaties zijn 21-23 mei in Tokio en 29-30 juli in Sydney.