Wouter Hoeffnagel - 15 mei 2024

AWS investeert miljarden in AWS European Sovereign Cloud

Amazon Web Services (AWS) wil in Duitsland tot 2040 ruim 7,8 miljard euro investeren in de AWS European Sovereign Cloud. Met deze investering wil het inspelen op de behoeften van de Europese Unie op het gebied van digitale soevereiniteit. AWS wil voor eind 2025 haar eerste AWS-regio in de Duitse deelstaat Brandenburg lanceren en beschikbaar maken.

AWS investeert miljarden in AWS European Sovereign Cloud image

Het cloudbedrijf kondigt ook aan zijn AWS Partner Network (APN) te vergroten. Het investeert daarnaast in het versterken van cloud skills, de ontwikkeling van projecten voor hernieuwbare energie en het creëren van maatschappelijke impact in de landen waar AWS actief is. De totale investering bedraagt naar verwachting 17,2 miljard euro. AWS verwacht onder meer jaarlijks zo'n 2.800 arbeidsplaatsen te creëren in Duitsland, onder meer in de bouw, het onderhoud van nutsvoorzieningen, engineering en de telecomsector. Denk echter ook aan software-engineers, systeemontwikkelaars en solutions architects. Alle werkzaamheden binnen AWS European Sovereign Cloud uitsluitend worden verricht door arbeidskrachten die uit de Europese Unie afkomstig zijn, inclusief de toegang tot datacenters, technische ondersteuning en klantenservice.

De AWS European Sovereign Cloud moet een nieuwe onafhankelijke cloud zijn voor Europa. Het is gericht op publieke organisaties en klanten in sterk gereguleerde sectoren, en helpt hen te voldoen aan de veranderende behoeften op het gebied van datasoevereiniteit. De AWS European Sovereign Cloud stelt klanten in staat om alle klantgegevens en de metadata die ze creëren in de EU te houden. Denk daarbij aan de rollen, machtigingen, resource labels en configuraties die ze gebruiken om AWS te draaien.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei