Witold Kepinski - 15 mei 2024

VMware maakt Workstation Pro en Fusion Pro gratis voor persoonlijk gebruik

VMware, nu onderdeel van Broadcom, heeft aangekondigd dat Workstation Pro en Fusion Pro, zijn professionele desktop hypervisorproducten, gratis beschikbaar zullen zijn voor persoonlijk gebruik. Dit is een belangrijke stap voor gebruikers die virtuele machines willen gebruiken om andere besturingssystemen te testen, te ontwikkelen of een sandbox te creëren voor software.

VMware maakt Workstation Pro en Fusion Pro gratis voor persoonlijk gebruik image

De Pro-versies van zowel Workstation als Fusion waren voorheen alleen beschikbaar met een betaalde licentie. Met deze nieuwe licentiemodellen kunnen gebruikers nu kiezen tussen een gratis abonnement voor persoonlijk gebruik of een betaald commercieel abonnement voor organisaties.

Gratis versie met watermerk

Er zijn geen functionele verschillen tussen de gratis en betaalde versies. De enige zichtbare beperking van de gratis versie is een watermerk met de tekst "Dit product heeft alleen een licentie voor persoonlijk gebruik".

"Dit betekent dat gewone gebruikers die een virtueel lab op hun Mac-, Windows- of Linux-computer willen, dit gratis kunnen doen door zich simpelweg te registreren en de software te downloaden van de nieuwe downloadportal op support.broadcom.com", aldus VMware.

Gratis licentie voor niet-commerciële doeleinden

De gratis licentie is beschikbaar voor individuen die de software gebruiken voor niet-commerciële doeleinden. Organisaties die Workstation Pro of Fusion Pro voor commerciële doeleinden willen gebruiken, moeten een betaalde licentie aanschaffen.

De prijzen voor de commerciële licenties beginnen bij $120 per jaar voor een Workstation Pro-abonnement. Dit is een korting op de prijs van $194,99 voor een eeuwigdurende licentie die voorheen beschikbaar was.

De beslissing om Workstation Pro en Fusion Pro gratis aan te bieden voor persoonlijk gebruik is een welkome zet voor veel gebruikers. Het maakt deze krachtige tools toegankelijker voor een breder publiek en kan leiden tot een toename van het gebruik van virtualisatietechnologieën.

Andere aankondigingen

Naast de aankondiging van de gratis licenties, heeft VMware ook een aantal andere aankondigingen gedaan:

  • VMware stopt met de verkoop van Workstation Player en Fusion Player, de goedkopere versies van de Pro-varianten. Deze producten zijn niet meer nodig nu de Pro-versies gratis beschikbaar zijn voor persoonlijk gebruik.
  • Organisaties met bestaande commerciële licenties voor Workstation Player of Fusion Player kunnen deze blijven gebruiken. Deze licenties blijven ondersteund tot het einde van hun levensduur.
  • VMware werkt samen met e-commercebedrijf Digital River om een nieuwe reseller te worden voor de commerciële licenties.
  • De prijzen voor de commerciële licenties zijn verlaagd.

Deze aankondigingen komen na een periode van onzekerheid over de toekomst van de desktop-hypervisorproducten van VMware. Sommige gebruikers waren bang dat Broadcom deze producten zou afstoten of stopzetten, zoals het bedrijf heeft gedaan met het EUC-portfolio. De aankondiging van vandaag laat echter zien dat Broadcom zich inzet voor de toekomst van deze producten.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024