Wouter Hoeffnagel - 17 mei 2024

AI-platform Juniper Networks spoort netwerk- en securityproblemen proactief op

Juniper Networks, speler in AI-native netwerkoplossingen, voegt nieuwe mogelijkheden aan zijn AI-Native Networking Platform toe. Zowel de cloud-gebaseerde vaste en draadloze netwerkoplossingen als AI-native virtuele netwerkassistent Marvis van Juniper Networks zijn voorzien van nieuwe mogelijkheden voor het proactief opsporen en verhelpen van problemen rond het netwerk, applicaties en de beveiliging.

AI-platform Juniper Networks spoort netwerk- en securityproblemen proactief op image

Het AI-Native Networking Platform maakt gebruik van AIOps voor het verbeteren van de netwerkervaringen van operators en eindgebruikers. Dit noemt Juniper Networks ‘AI for Networking’. Dit betekent dat het gebruikmaakt van de juiste data, real-time reacties en infrastructuur ter verbetering van de betrouwbaarheid, meetbaarheid en beveiliging van de verbinding van elke gebruiker, applicatie en elk apparaat.

Proactieve aanbevelingen

Het vernieuwde AI-Native Networking Platform maakt onder meer proactieve aanbevelingen mogelijk die de netwerkervaringen voor eindgebruikers ondersteunen. Denk daarbij aan de nieuwe functie Marvis Application Experience Insights, dat met continuous learning inzichten biedt in de ervaringen van Zoom- en Teams-gebruikers. Het combineert daartoe het datawetenschappelijke Shapley-model met zijn continuous user experience learning-technologie. Deze nieuwe functionaliteit is getraind op basis van miljarden minuten aan gebruikerservaringen, zodat die de kwaliteit van videosessies van tevoren kan voorspellen.

Marvis Minis spoort proactief problemen met vaste netwerkverbindingen op zonder de aanwezigheid van gebruikers. Marvis Minis, de eerste geïntegreerde en 24/7 actieve digital experience twinning-oplossing voor draadloze netwerken, biedt nu ook ondersteuning voor vaste netwerken. Ook zijn functies beschikbaar voor het diagnosticeren van authenticatieproblemen, zonder dat er gebruikers of apparaten aan te pas komen. Minis legt problemen rond machtigingen van switches bloot die ten grondslag liggen aan storingen van RADIUS-servers en reikt maatregelen aan om deze problemen te verhelpen voordat eindgebruikers er hinder van ondervinden.

Gebruikservaringen op vaste netwerken verbeteren

Het platform helpt ook met het verbeteren van gebruikservaringen op vaste netwerken. Zo biedt Juniper aanpasbare service level expectations (SLEs) die de status van vaste en draadloze netwerken, WAN’s en applicaties bewaken. De bestaande SLE’s voor de doorvoersnelheid, de werking van switches en verbindingen binnen vaste netwerken zijn uitgebreid met nieuwe SLE’s voor de monitoring van het bandbreedteverbruik van switches, succesvolle verbindingen met RADIUS-servers en de capaciteit van switches. Deze SLE’s monitoren vaste netwerken van Juniper en brengen waar nodig in real-time aanpassingen aan om gebruikservaringen te waarborgen.

Het AI-Native Networking Platform ondersteunt netwerkbeheer met proactieve probleemoplossing. Zo maakt de AI-native Dynamic Spectrum Capture-functie het mogelijk om draadloze interferentie op te sporen op basis van historische netwerkdata. Door het achterhalen van de werkelijke oorzaak van interferentie binnen draadloze netwerken zijn er minder technische inspecties op locatie nodig.

Dynamic packet capture

Ook zorgt het platform voor efficiëntere probleemoplossing voor vaste netwerken met dynamic packet capture. De real-time dPCAP-oplossing voor draadloze netwerken is uitgebreid met ondersteuning voor vaste netwerken. Juniper Wired Assurance detecteert nu automatisch problemen zodra die optreden. Deze oplossing analyseert proactief netwerkpakketten in de cloud om de werkelijke oorzaak te achterhalen. Dit zonder de noodzaak van kostbare bezoeken op locatie. dPCAP stelt beheerders in staat om onregelmatig optredende problemen op te lossen.

Marvis Actions ondersteunt probleemoplossing binnen vaste netwerken. Zij bieden een efficiënte methode voor het uitlichten van de belangrijkste problemen die gebruikerservaringen beïnvloeden op vaste en draadloze netwerken, WAN’s en datacenters. Deze zelfsturende technologie verhelpt proactief netwerkproblemen en biedt suggesties aan beheerders indien nodig. De bestaande acties voor vaste netwerken, zoals het identificeren van ontbrekende VLAN’s, een hoog CPU-verbruik en vastgelopen poorten zijn nu uitgebreid met nieuwe acties zoals het identificeren en verhelpen van verkeerde configuraties van switchpoorten en access point-loops.

Proactief toegangsbeheer

AI-Native Networking Platform ondersteunt ook proactief toegangsbeheer ter voorkoming van onbevoegd netwerkgebruik. Zo vereenvoudigt de integratie met UEM en MDM statuscontroles voor apparatuur. Juniper Mist Access Assurance is de eerste cloud-native, AI-native dienst voor network access control (NAC). Integratie met cloudoplossingen voor unified endpoint management (UEM) en mobile device management (MDM) zoals Jamf en Microsoft Intune vereenvoudigt de implementatie en het beheer van Mist AI.

Apparaten die een verbinding met het netwerk zoeken worden automatisch gecontroleerd op naleving van de interne beleidsregels voor de beveiliging en het apparaat beheer. Als apparaten daar niet aan voldoen, reikt Juniper Mist Access Assurance passende maatregelen aan. De UI van Mist biedt integraal overzicht op de status van alle clients op basis van een analyse van parameters voor het netwerk en apparaten.

Cloud-native ondersteuning voor eduroam

Juniper Mist Access Assurance biedt nu eenvoudige onboarding voor meer dan 10.000 met eduroam verbonden locaties in ruim 100 landen. De oplossing maakt gebruik van verschillende authenticatiemethoden om soepele toegang te verlenen aan verschillende clients. Dat geldt onder meer voor thuisgebruikers, bezoekers en universiteitspersoneel (via NAC 802.1x), IoT-apparatuur en gasten (via speciale portals).

“Deze aankondiging richt zich rechtstreeks op twee van de belangrijkste zorgen van onze klanten en partners: hoe je proactief anticipeert op de voortdurend veranderende behoeften van gebruikers en hoe je ervoor zorgt dat belangrijke apps zoals Zoom en Teams optimaal presteren. Door ons AI-Native Networking Platform uit te breiden met industrie primeurs zoals Marvis Application Experience Insights en digital experience twinning, blijft Juniper de grens verleggen van het toepassen en integreren van AI in netwerkbeheer. Hiermee bieden we ongeëvenaarde flexibiliteit en zekerheid via proactieve inzichten en automatisering", aldus Sudheer Matta, GVP Products for Campus and Branch, Juniper Networks.

'Game-changer'

“Marvis Application Experience is een game-changer. Het identificeerde snel een onregelmatig netwerkprobleem dat mij drie weken en een locatiebezoek kostte om op te lossen. Mist AI zag dat er te veel externe apparaten van voorbijgangers, zoals tourgroepen met potentiële studenten, verbinding maakten met onze access points, wat de gesprekskwaliteit van vergader-apps aanzienlijk beïnvloedde", zegt Bryan Ward, Lead Network Engineer, Dartmouth College.

“In het huidige AI-tijdperk is het van uiterst belang om bedrijfsnetwerken te optimaliseren, en net zo’n grote uitdaging om dat te doen. Van het versimpelen van netwerkbeheer, tot het garanderen van uitstekende gebruikerservaringen en constant voorblijven op evoluerende cyberbedreigingen. Het bevorderen van de connectiviteitstrategie van campus- en enterprisenetwerken is een belangrijke prioriteit voor organisaties. AI-Ops platforms kunnen een effectief hulpmiddel zijn om deze uitdagingen het hoofd te bieden. De basis van een succesvolle AIOps-oplossing is AI- en cloud-native, een aanpak die zowel vaste als draadloze mogelijkheden omvat en beveiliging die van nature in het netwerk is ingebouwd. Recente verbeteringen aan Juniper’s AI-Native Networking Platform verbreden het scala van AIOps-mogelijkheden voor effectief netwerkbeheer", meldt Brandon Butler, Research Manager, Enterprise Networks, IDC.

Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024