Witold Kepinski - 17 mei 2024

Zorg-app leidt tot 40% minder fysieke huisartsenbezoeken

Arts en Zorg Groep is een eerstelijnszorg organisatie van Nederland en lanceerde in 2023 het hybride zorgconcept Gezond.nl. Via de app kunnen patiënten direct chatten met de huisarts en indien nodig wordt een afspraak op de eigen praktijk van de patiënt gemaakt. Het eerste jaar is maar liefst 75% van de zorgvragen door huisartsen via de chat afgehandeld, wat geresulteerd heeft in 40% minder consulten op het fysieke spreekuur. Dit betekent meer tijd voor de patiënt.

Zorg-app leidt tot 40% minder fysieke huisartsenbezoeken image

Patiënten kunnen hun niet-urgente zorgvragen direct stellen aan een huisarts van Gezond.nl via de app. Indien nodig plant de huisarts een afspraak in bij de vaste lokale praktijk van de patiënt. De app is een bewezen, beveiligde functionele applicatie uit Finland met meer dan 2,1 miljoen gebruikers, en is sinds begin 2023 ook actief in Nederland. Deze hybride zorgvorm helpt aanzienlijk bij het verminderen van de hoge druk op zorgverleners, maar ook voor de patiënt biedt het voordelen. Patiënten kunnen hun niet-urgente zorgvragen aan een online huisarts voorleggen, waar en wanneer hen dat uitkomt, ook ’s avonds en in het weekend.

Amon van den Borg, CEO Arts en Zorg Groep, over Gezond.nl: “Dit concept is een voorbeeld van hoe we ervaring uit de praktijk vertalen naar een digitale oplossing die zorg betaalbaar, toegankelijk en efficiënter maakt. Sinds de introductie heeft het geleid tot duizenden zorggerelateerde chats en de tijd die hiermee wordt bespaard komt ten goede aan patiënten op de fysieke praktijk.”

Positief inspectierapport hybride zorg

Op 31 januari jl. heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd het inspectierapport van DocLine Utrecht gepubliceerd. De ‘digital first’ huisartsenpraktijk, dat onderdeel is van Gezond.nl, scoort goed op alle getoetste punten. Van personeel tot bereikbaarheid en van medicatieveiligheid tot digitale zorgverlening. Sanne van Duin, directeur Gezond.nl, ziet het inspectierapport als een belangrijke bevestiging: “De ontwikkeling richting digitale zorg is al een tijdje gaande en de berichten daarover zijn lang niet altijd positief. Wat dit inspectierapport laat zien is dat het bieden van hybride eerstelijnszorg wel degelijk kan werken, mits goed opgezet en goed uitgevoerd.”

Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024