Witold Kepinski - 22 mei 2024

Innovation Industries haalt 500 miljoen euro op

Het Nederlandse durfkapitaalfonds Innovation Industries heeft 500 miljoen euro opgehaald voor zijn derde fonds, dat zich richt op de financiering van deeptechbedrijven in de Benelux en Duitsland. Eerder dit jaar haalde Innovation Industries ook 100 miljoen euro op voor een ander fonds, het Strategic Partners Fund, dat investeert in scale-ups uit de bestaande portefeuille. Het totale opgehaalde kapitaal voor dit jaar komt daarmee op 600 miljoen euro.

Innovation Industries haalt 500 miljoen euro op image

Deeptech-bedrijven ontwikkelen baanbrekende technologieën en brengen deze op de markt. Dit soort bedrijven heeft het potentieel om innovatieve oplossingen te bieden voor mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering, veiligheid, vergrijzing, voedseltekorten en energievoorziening. Vanwege de complexiteit en het geavanceerde karakter van hun producten hebben deeptech-bedrijven hogere kapitaalvereisten en langere ontwikkelingstijden vergeleken met meer conventionele ondernemingen, aldus Innovation Industries

Investeerders in het fonds

Investeerders in het derde fonds zijn onder meer PME en PMT. Deze pensioenfondsen hebben ook geïnvesteerd in de eerdere fondsen van Innovation Industries. In het fonds zijn verder pensioenfondsen ABP, bpfBOUW, Pensioenfonds KPN en TNO Pensioenfonds opgenomen. Daarnaast zijn investeerders in het fonds onder meer ABN Amro, Athora Nederland, Rabobank, Oost NL, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, Invest-NL, InnovationQuarter, European Investment Fund (EIF), KfW Capital en Wachstumsfonds.

“Investeren in deeptech is vanuit verschillende perspectieven zeer aantrekkelijk. Niettemin worden deeptech-bedrijven nog steeds geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen bij het aantrekken van kapitaal”, zegt Nard Sintenie, partner bij Innovation Industries. “Met ons derde fonds, gecombineerd met het Strategic Partners Fund, zetten we een belangrijke stap in het aanpakken van dit vraagstuk voor Nederlandse deeptechbedrijven.”

PME en PMT

Harm de Vries, partner bij Innovation Industries: “Wij zijn erg blij dat naast pensioenfondsen PME en PMT nu ook andere pensioenfondsen in ons fonds participeren. Met deze pensioenfondsen delen wij een langetermijnvisie, waarbij we goede financiële rendementen met een bijdrage aan de toekomstige veerkracht van het Nederlandse deeptech-ecosysteem Met momenteel zo’n €900 miljoen aan kapitaal onder beheer, zullen we dienen als een magneet voor baanbrekende technologieën in Europa.”

“Ons team opereert momenteel vanuit kantoren in Amsterdam en Eindhoven. Binnenkort komt daar een kantoor in München bij”, legt Chris Sonnenberg, partner en mede-oprichter van Innovation Industries, uit. “Met een solide Europese aanwezigheid kunnen we de beste technologiebedrijven identificeren en daarmee de concurrentiepositie van Nederland versterken”, voegt hij eraan toe.

Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024