Wouter Hoeffnagel - 23 mei 2024

Google wil juryproces in advertentierechtszaak VS voorkomen met schadebetaling

Google heeft een schadevergoeding betaald aan de Amerikaanse overheid in een rechtszaak die draait om een vermeende monopoliepositie van het bedrijf op de online advertentiemarkt. Het hoopt hiermee een juryproces te voorkomen.

Google wil juryproces in advertentierechtszaak VS voorkomen met schadebetaling image

De betaling is door Google in een rechtbankdocument bekendgemaakt, meldt Reuters. Het bedrijf laat in het midden welk bedrag het precies heeft overgemaakt. Google argumenteert dat nu er geen openstaande schadeclaims zijn, de zaak kan worden afgehandeld door een rechter en een jury zich niet over de zaak hoeft te buigen.

De rechtszaak draait om een vermeende monopoliepositie van Google op de online advertentiemarkt. De Amerikaanse overheid overweegt Google daarbij te dwingen zijn advertentiesuite te verkopen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft nog niet laten weten of het de betaling accepteert. Het wil tegenover Reuters niet reageren op de berichtgeving. Wel is na de betaling nog een document ingediend door de aanklager. Dit suggereert dat de aanklager niet van plan is de aanklacht aan te passen door de betaling.