Wouter Hoeffnagel - 24 mei 2024

Gartner: Zes op de tien CEO's ziet groei als topprioriteit

62 procent van de CEO's ziet groei als hun topprioriteit voor 2024, blijkt uit cijfers van marktonderzoekers Gartner. Dit is het hoogste niveau sinds 2014 en een stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 49% van de CEO's groei als prioriteit zag.

Gartner: Zes op de tien CEO's ziet groei als topprioriteit image

De Gartner CEO en Senior Business Executive Survey 2024 werd van juli tot en met december 2023 uitgevoerd onder 416 CEO’s en andere senior business executives in Noord-Amerika, Europa, Azië/Pacific, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Zuid-Afrika, in verschillende sectoren, omzet en bedrijfsgroottes.

“In combinatie met de toegenomen focus op groei toont het onderzoek een relatief zwakke positie voor kostenbeheer aan, wat erop wijst dat de meeste CEO’s en senior business executives geloven dat de meest uitdagende economische tijden voorbij zijn”, aldus David Furlonger, Distinguished VP Analyst en Gartner Fellow. “We zijn een fase ingegaan waarin het vertrouwen van bedrijfsleiders toeneemt en de bedrijfsstrategie opnieuw wordt gelanceerd.”

Figuur 1: Belangrijkste strategische bedrijfsprioriteiten van de CEO voor 2024-2025 - Top 10

Bron: Gartner (mei 2024)

AI is de volgende bedrijfstransformatie

34% van de CEO's ziet AI als belangrijkste thema voor hun volgende bedrijfstransformatie. Operationele efficiëntie volgt met 9%. “‘AI’ verdringt ‘digitaal’ als trefwoord dat CEO’s het meest noemen, niet in de laatste plaats door generatieve AI (GenAI)”, licht Don Scheibenreif, Distinguished VP Analyst bij Gartner, toe.

“De meerderheid van de ondervraagde CEO’s is van mening dat de AI-doorbraken van 2023 de hype in de technologiesector rechtvaardigden. Ze vertrouwen op CIO’s, CTO’s of CDO’s om de waarde van GenAI te ontsluiten, wat aantoont dat dit een teaminspanning is bij het benaderen van deze projecten en niet alleen een top-down ervaring.”

'Voordelen groter dan risico's'

CEO's laten zich niet afschrikken door negatieve vooruitzichten rond AI. Zo stelt 87% van de CEO's dat de voordelen van AI voor hun bedrijf groter zijn dan de risico's. 90% ziet het idee dat AI een existentiële bedreiging vormt voor de mensheid als hype en overdrijving.

Tegelijkertijd zijn CEO's niet uitsluitend positief over AI. 56% van de CEO's verwacht dat desinformatie, desinformatie en deep fakes operationele problemen gaan veroorzaken. 29% ziet het beperkte elektriciteitsaanbod als probleem, terwijl 53% wijst op algemene problemen met de toeleveringsketen. Zij wijten dit vooral aan GenAI en de vraag die de technologie creëert.

“CEO’s moeten goedkope GenAI-projecten tolereren”, zegt Scheibenreif. “Maar ze moeten de verleiding vermijden om te proberen het gebruik van GenAI vanuit het centrum te controleren. De opwinding en energie zullen bijna onmogelijk te hanteren zijn. CEO’s moeten de hype-cycle zijn werk voor hen laten doen. Het dieptepunt van desillusie bij GenAI zal snel genoeg aanbreken – waarschijnlijk vóór het einde van 2024. CEO’s zouden alleen moeten optreden tegen experimenten die naar hun idee gevaarlijk zijn voor de reputatie van het bedrijf, en de kudde ditmaal zelf de controle laten uitoefenen.”

Klanten van Gartner kunnen meer lezen in ‘2024 CEO Survey - The Year of Strategy Relaunches’.

Gartner IT Symposium/Xpo conferenties

Gartner deelt aanvullende analyses van leiderschapstrends tijdens Gartner IT Symposium/Xpo conferenties voor CIO's en andere IT-managers. Gartner-analisten en deelnemers onderzoeken de technologie, inzichten en trends die de toekomst van IT en het bedrijfsleven vormgeven, waaronder het creëren van waarde uit generatieve AI, bedrijfstransformatie, cyberbeveiliging, klantervaring en data-analyse.

Aankomende data en locaties voor Gartner IT Symposium/Xpo zijn onder meer:

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024