Eveline Meijer - 29 mei 2024

KPN introduceert private 5G-netwerken voor bedrijven

KPN introduceert een nieuwe dienst voor bedrijven: private 5G-netwerken. De zogeheten KPN Campus-dienst is specifiek gericht voor missiekritische applicaties die niet offline mogen gaan. Als voorbeeld noemt KPN de aansturing van autonome voertuigen, robots en augmented reality-toepassingen.

KPN introduceert private 5G-netwerken voor bedrijven image

Volgens KPN is er een groeiende behoeften aan meer autonomie, betrouwbaarheid en garanties ten aanzien van de infrastructuur op locatie. KPN Campus speelt daar op in, door een private 5G-verbinding op locatie aan te bieden. Die verbinding draait volgens KPN altijd door, 'wat er ook gebeurt in de buitenwereld'. Bedrijven hebben daarnaast controle over waar de capaciteit van het netwerk naartoe gaat en welke applicaties prioriteit krijgen en profiteren van een lage latency. Ook blijft alle data hiermee lokaal, stelt de provider. 

KPN richt zich met de private verbindingen specifiek op grootzakelijke klanten, bijvoorbeeld in de zorg, logistiek en industrie. De KPN Campus-diensten worden echter niet in één keer beschikbaar, maar stapsgewijs geïntroduceerd gedurende de komende maanden. De diensten combineren 5G, on premises computing, indoor lokalisatie en lokale netwerken. 

De nieuwe dienstverlening wordt mogelijk gemaakt dankzij 5G-technologie genaamd 'network slicing'. Daarmee wordt een stukje van het spectrum gereserveerd voor een bedrijf, dat daar op de eigen locatie gebruik kan maken. De technologie werkt echter niet alleen met 5G-apparatuur, maar ook met 4G-apparatuur. 

Prijzen voor de dienstverlening zijn nog niet bekendgemaakt en ook de voorwaarden zijn niet openbaar online beschikbaar gesteld. 


Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024