Redactie - 03 juni 2024

Atos bestudeert twee overnamevoorstellen

Atos zegt dat het twee herstructureringsvoorstellen in detail bekijkt. Woensdag komt er een keuze, tegen de zomer moet het plan om het bedrijf te redden klaar zijn.

Atos bestudeert twee overnamevoorstellen image

Atos zegt dat het twee herstructureringsvoorstellen in detail bekijkt. Woensdag komt er een keuze, tegen de zomer moet het plan om het bedrijf te redden klaar zijn.

Atos is al een tijdje op zoek naar financiering en een kandidaat-overnemer om het failissement af te wenden. Vandaag maakt het bekend dat er twee voorstellen op tafel liggen voldoen aan de door Atos vooropgestelde vereisten, waaronder een plan voor schuldvermindering en financiering.

Een voorstel komt van EP Equity Investment (EPEI), het vehikel van de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky, samen met Attestor Limited. Het andere van Onepoint, het bedrijf van David Layani, samen met Butler Industries, Econocom en sommige bestaande schuldeisers van Atos. Het plan is dat Atos en haar schuldeisers tegen woensdag een akkoord sluiten rond één van de twee kandidaten. Tegen juli moet het herstructureringsplan klaar zijn.

Andere afdelingen

Daarnaast heeft Atos ook biedingen gekregen voor Worldgrid, haar smart energy-afdeling. Die worden momenteel nog onderzocht door het bedrijf. Ook wordt er momenteel gekeken of de Franse staat de activiteiten rond Advanced Computing, Mission-Critical Systems en Cybersecurity Products kan overnemen.

Atos zit al geruime tijd in lastige papieren en kreeg dat niet op eigen houtje rechtgetrokken. Dit voorjaar werd duidelijk dat het bedrijf honderden miljoenen nodig had om te overleven, en dat er een grondige herstructurering (met nieuwe eigenaars) nodig is. Tegelijk werd duidelijk dat niet eender welke overnemer zou volstaan. Atos is een hofleverancier van de Franse overheid (en ook van de Vlaamse overheid), en heeft ook een cruciale rol in de Olympische Spelen in Parijs deze zomer.

Afgelopen week won het bedrijf ook een Data News Award als Data Center Services Company of the Year. Dat lijkt gezien de situatie een vreemde keuze, maar de jury wou met die toekenning benadrukken dat Atos ondanks haar financiële situatie wel een uitstekende dienstverlener is.

In samenwerking met Data News

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024