Redactie - 11 juni 2024

Microsoft past Recall-functie aan

De functie in Windows die continu screenshots maakt en die analyseert, wordt toch bijgestuurd. Zo zal ze niet standaard aan staan en wordt er werk gemaakt van echte encryptie.

Microsoft past Recall-functie aan image

Recall werd op 20 mei geïntroduceerd op Microsoft Build. De functie, momenteel vooral voor Copilot+ PC’s, neemt elke paar seconden een foto van je scherm en bewaart die lokaal. Vervolgens worden de beelden geanalyseerd zodat je je eigen virtuele tijdlijn op je pc kan doorzoeken.

Maar de functie kreeg al snel kritiek van privacygevoelige mensen. Zo zou Recall standaard aan staan en worden ook wachtwoorden of ander gevoelig materiaal standaard bewaard. Apps uitsluiten moet je handmatig doen. Tot slot ontdekte een security-expert vorige week dat de beelden gewoon vrij te vinden zijn op een pc, ook door andere gebruikers. De encryptie waar Microsoft over sprak werd immers opgeheven zodra iemand was ingelogd.

Makkelijker aan- of uitzetten

Nu komt Microsoft deels op zijn stappen terug. "We hebben een duidelijk signaal gekregen dat we het makkelijker voor mensen maken om te kiezen of ze Recall op hun Copilot+ PC willen aanzetten en hun privacy- en security-instellingen verbeteren", meldt het bedrijf in een blogpost.

Concreet wil dat zeggen dat de functie opt-in wordt, ze wordt dus pas actief wanneer je dat zelf kiest. Een IT-beheerder kan Recall uitschakelen, maar kan de functie niet activeren zonder dat de gebruiker daar mee akkoord gaat.

Extra beveiliging

Tegelijk bouwt Microsoft extra beveiliging in: je moet jezelf identificeren via Windows Hello (gezichts- of vingerafdrukherkenning) om Recall aan te zetten, je tijdslijn te bekijken of te doorzoeken. Ook zullen de beelden pas gedecrypteerd worden na authenticatie van Windows Hello Enhanced Sign-in Security (ESS).

Goed om te weten is dat Recall ook in het syteemvenster rechtsonderaan te zien zal zijn wanneer het actief is. Ook wordt surfen in incognitomodus niet bewaard bij ondersteunde browsers. Momenteel is dat het geval voor Edge, Firefox, Opera en Chrome. Ook DRM-beschermd materiaal (zoals een legaal gestreamde film) wordt niet bewaard. Tot slot zal je als gebruiker ook delen uit je tijdlijn kunnen filteren en verwijderen.

Recall is nog niet breed beschikbaar, maar is vanaf 18 juni als preview beschikbaar op een handvol nieuwe toestellen. Maar de kans is groot dat de functie op termijn ook breder in Windows 11 wordt uitgerold, ook op toestellen zonder Snapdragon-chip.

In samenwerking met Data News

Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024