Redactie - 12 juni 2024

Meta: 'We zijn transparanter dan concurrenten met trainen van AI'

Ruim twee weken nadat Meta probeert je goedkeuring te krijgen om profieldata voor hun AI-training te gebruiken, geeft het bedrijf iets meer uitleg. Het voornaamste argument daarbij is dat Meta transparanter is dan de concurrentie.

Meta: 'We zijn transparanter dan concurrenten met trainen van AI' image

Eind mei bleek al dat Facebook via een pop-up gebruikers in Europa informeert over de plannen om hun profieldata, waaronder posts en foto’s, te gebruiken om hun AI-modellen op te trainen. Je kan je verzetten, maar dan moet je dat zelf actief doen via een formulier. Wie de melding echter wegklikt, mag zelf gaan zoeken hoe dat te stoppen valt.

Wie zich alsnog wil verzetten om zijn of haar publieke foto’s en berichten te laten gebruiken voor AI van Meta, kan via dit formulier dat bezwaar indienen.

Europese input nodig

Intussen geeft Meta in een blogpost meer informatie over die plannen. Al is het vooral een reeks argumenten waarom we dat niet zo erg horen te vinden. Zo zegt het bedrijf dat die Europese input nodig is om hun AI kennis te laten maken met Europese talen, culturele referenties en andere lokale eigenschappen.

"We geloven dat Europeanen slecht bediend zullen worden door AI modellen die niet geïnformeerd zijn over de Europese rijke culturele, maatschappelijke en historische bijdragen", aldus Meta in de blogpost.

Wat wel wordt verduidelijkt is dat enkel publieke posts, inclusief foto’s, van Facebook en Instagram worden gebruikt. Chatberichten waren sowieso al expliciet niet opgenomen, maar nu is ook duidelijker dat wat iemand post, enkel zichtbaar voor Facebookvrienden, daar in principe niet bijhoort.

'Transparanter dan andere partijen'

Verder argumenteert Meta dat ook Google en OpenAI die data verzamelt, maar dat Meda hetzelfde doet en daar transparanter over is en gebruikers meer controle geeft om zich te verzetten. Dat valt met een korrel zout te nemen, want je moet ook argumenteren waarom je niet wil dat je gegevens gebruikt worden.

In samenwerking met Data News

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024