Witold Kepinski - 12 juni 2024

Oracle omzet stijgt door vraag naar cloud en AI gebruik

Oracle heeft de resultaten voor het vierde kwartaal van 2024 en het volledige jaar 2024 bekendgemaakt. De totale kwartaalopbrengsten stegen met 3% op jaarbasis in USD en met 4% in constante valuta tot 14,3 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 3,1 miljard dollar.

Oracle omzet stijgt door vraag naar cloud en AI gebruik image

De inkomsten uit clouddiensten en licentieondersteuning stegen met 9% in USD en met 10% in constante valuta tot 10,2 miljard dollar. De inkomsten uit cloudlicenties en lokale licenties daalden met 15% in USD en met 14% in constante valuta tot 1,8 miljard dollar.

Het GAAP-bedrijfsresultaat in het vierde kwartaal bedroeg 4,7 miljard dollar. Het niet-GAAP bedrijfsresultaat bedroeg 6,7 miljard dollar, een stijging van 8% in USD en een stijging van 9% bij constante wisselkoersen. De GAAP-bedrijfsmarge bedroeg 33% en de niet-GAAP-bedrijfsmarge 47%. Het GAAP-nettoresultaat bedroeg 3,1 miljard dollar,

De uitgestelde inkomsten op korte termijn bedroegen 9,3 miljard dollar. De operationele cashflow bedroeg 18,7 miljard dollar tijdens het boekjaar 2024, een stijging van 9% in USD.

Cloud

Voor het boekjaar 2024 stegen de totale inkomsten met 6% in USD en constante wisselkoersen tot 53 miljard dollar. De inkomsten uit clouddiensten en licentieondersteuning stegen met 12% in USD en met 11% in constante valuta tot 39,4 miljard dollar. De opbrengsten uit cloudlicenties en lokale licenties daalden met 12% in USD en constante wisselkoersen naar $5,1 miljard.

Het GAAP-bedrijfsresultaat voor boekjaar 2024 bedroeg $15,4 miljard en de GAAP-bedrijfsmarge was 29%. Het niet-GAAP bedrijfsresultaat bedroeg 23,1 miljard dollar en de niet-GAAP operationele marge bedroeg 44%. Het GAAP-nettoresultaat bedroeg 10,5 miljard dollar.

“In het derde en vierde kwartaal tekende Oracle de grootste verkoopcontracten uit onze geschiedenis – gedreven door de enorme vraag naar het trainen van AI-grote taalmodellen in de Oracle Cloud”, aldus Oracle CEO, Safra Catz. “Deze omzet op recordniveau zorgde ervoor dat de RPO met 44% steeg tot $98 miljard. Ik verwacht dat de aanhoudende sterke vraag naar AI gedurende het hele boekjaar 2025 de omzet en RPO van Oracle nog verder zal doen stijgen – en dit fiscale jaar zal resulteren in een omzetgroei met dubbele cijfers. Ik verwacht ook dat elk volgend kwartaal sneller zal groeien dan het voorgaande kwartaal, omdat de OCI-capaciteit de vraag begint in te halen. Alleen al in het vierde kwartaal tekende Oracle meer dan 30 AI-verkoopcontracten voor een totaalbedrag van meer dan 12,5 miljard dollar, waaronder één met Open AI om ChatGPT te trainen in de Oracle Cloud.”

OpenAI en Google Cloud

“Onze multicloud-samenwerking met Microsoft is in het vierde kwartaal aanzienlijk uitgebreid, toen we overeenkwamen om samen te werken ter ondersteuning van Open AI en ChatGPT – en 11 van de 23 OCI-datacenters die we in Azure bouwen, gingen live”, aldus Larry Ellison (foto), voorzitter en CTO van Oracle. “Nu deze Azure/OCI-cloudcapaciteit beschikbaar komt voor de grote geïnstalleerde basis van Microsoft- en Oracle-klanten, zal dit de groei van onze clouddatabases een boost geven. Nu kunnen klanten elke versie van de Oracle-database uitvoeren (Autonomous, 23ai Vector DB, enz.) in zowel de Azure als de Oracle Clouds. Terwijl klanten meerdere clouds blijven kiezen en gebruiken, reageren hyperscalers zoals Microsoft en Google door hun clouds met elkaar te verbinden. Oracle heeft onlangs een overeenkomst getekend met Google om onze clouds met elkaar te verbinden en in eerste instantie twaalf OCI-datacenters in de Google Cloud te bouwen. We verwachten dat de Oracle-database in september dit jaar beschikbaar zal zijn binnen de Google Cloud.”

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024