Witold Kepinski - 15 juni 2024

Staatssecretaris benadrukt cruciale rol van digitale toegankelijkheid

Op 13 juni heeft staatssecretaris Alexandra van Huffelen gesproken op het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid, dat in Driebergen plaatsvond. Tijdens haar toespraak benadrukte ze de noodzaak voor digitale toegankelijkheid, zodat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Volgens haar misschien wel het belangrijkste aspect van haar Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren.

Staatssecretaris benadrukt cruciale rol van digitale toegankelijkheid image

Van Huffelen wees volgens Digitale Overhei ook op het belang van fysieke hulp en ondersteuning door de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO). Nu kunnen mensen op verschillende 680 punten terecht voor hulp en informatie over de (digitale) overheid. Vorig jaar zijn hier 100.000 vragen gesteld.

De European Accessibility Act

Het congres stond dit jaar in het teken van de naderende inwerkingtreding van de European Accessibility Act in 2025 voor private organisaties. Deze wetgeving, die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voorbereidt, zal zorgen dat bedrijven en organisaties hun digitale diensten beter toegankelijk maken. Om deze act in te voeren, zijn 7 Nederlandse wetten aangepast en zijn 6 toezichthouders aangewezen om de naleving te waarborgen.

Best practices

Een belangrijk onderdeel van het congres was de uitwisseling van best practices op het gebied van digitale toegankelijkheid. Er was uitgebreide aandacht voor praktische tips en technieken, zoals het correct opmaken van pdf-documenten, het gebruik van voldoende kleurcontrast op websites, en tips voor organisaties om digitale toegankelijkheid te integreren in hun bedrijfsvoering.

Dit was de vijfde editie van het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid 2024 en werd georganiseerd door de Internet Academy.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024