Redactie - 18 juni 2024

Signal waarschuwt voor Europese plannen tegen encryptie

Berichtenapp Signal spreekt zich zeer expliciet uit tegen de plannen voor het nieuwe chatcontrol-voorstel. Het beschuldigt Europese landen van woordspelletjes om te verbergen dat ze nog steeds elke chatapplicatie zullen afluisteren.

Signal waarschuwt voor Europese plannen tegen encryptie image

In een mededeling zegt Meredith Whittaker, voorzitter van Signal, dat er ernstige dingen op til staan, die politici proberen te maskeren. Het gaat om het vorig jaar weggestemde voorstel rond chatcontrol, wat aanvankelijk encryptie zou omzeilen om ordediensten vlotter te laten controleren wie beelden van onder meer kindermisbruik verspreidt.

Massasurveillance

Maar dat voorstel ligt sinds dit voorjaar opnieuw op tafel. Volgens voorlopige versies wordt puur technisch niet aan encryptie getornd. In plaats daarvan wordt vanop je toestel gescand welke beelden je gaat verzenden. De verbinding is dus ‘veilig’, maar het blijft neerkomen op massasurveillance van elke burger en neemt de veiligheidsgaranties van encryptie volledig weg.

Signal benoemt dat nu ook zo. "In plaats van fundamentele wiskundige realiteit te accepteren, blijven sommige Europese landen woordspelletjes spelen. Ze schuiven terug aan tafel met hetzelfde idee onder een nieuw label. In plaats van de oude term ‘client-side-scanning’ noemen ze het nu ‘upload moderation", aldus Whittaker.

Ze benadrukt daarbij dat zo’n preventieve scan op hetzelfde neerkomt. "Het opleggen van massaal scannen van privécommunicatie ondermijnt encryptie fundamenteel. Of het nu gaat door te prutsen aan de random number generation van een encryptie-algoritme, of door systeem voor toetsenaanslagen te implementeren of door communicatie door een controlesysteem te sturen voor encryptie."

In samenwerking met Data News

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024