Witold Kepinski - 18 juni 2024

Oracle stapt uit adtech-business na dalende inkomsten

Oracle heeft officieel zijn vertrek uit de adtech-business aangekondigd. Dit komt na dalende inkomsten en een verschuiving van de focus van het bedrijf naar cloud computing en kunstmatige intelligentie.

Oracle stapt uit adtech-business na dalende inkomsten image

De beslissing werd stilletjes genomen tijdens de winstoproep van het vierde kwartaal van Oracle op dinsdag, te midden van positieve berichten over cloudactiviteiten en AI. CEO Safra Catz onthulde dat de adtech-tak, die in boekjaar 2024 daalde tot $300 miljoen aan inkomsten, zou worden stopgezet.

De uitstap van Oracle uit adtech markeert het einde van een meer dan tien jaar durende inspanning om een ​​robuuste aanwezigheid in de sector op te bouwen. Het bedrijf investeerde zwaar in data-gedreven adtech-tools en verwierf verschillende bedrijven, waaronder BlueKai, Datalogix, AddThis, Crosswise, Moat en Grapeshot.

Meta

Deze investeringen bleken echter niet vruchtbaar te zijn. Veranderingen in de advertentielandschap, strengere privacyregels zoals de AVG en de toenemende dominantie van gesloten platforms zoals Meta, maakten het voor Oracle moeilijk om zijn adtech-tools effectief te laten werken.

De uitdagingen werden benadrukt door een class action-rechtszaak in 2022, waarin werd beweerd dat Oracle zonder toestemming persoonsgegevens had verkocht. Deze zaak wierp licht op de obstakels waarmee databedrijven worden geconfronteerd in de digitale advertentiewereld.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024