Wouter Hoeffnagel - 18 juni 2024

AP: Duidelijke afspraken nodig voor gebruik social media in onderwijs

Onderwijsinstellingen mogen social media alleen inzetten nadat duidelijke afspraken gemaakt zijn met social mediabedrijven over wat er met de data van studenten en docenten gebeurd, stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Indien deze afspraken er niet zijn, kan een onderwijsinstelling een social media-netwerk beter niet gebruiken.

AP: Duidelijke afspraken nodig voor gebruik social media in onderwijs image

Dit schrijft de toezichthouder in een advies aan een onderwijsinstelling die een bepaald socialmediaplatform wilde inzetten. De instelling wilde onder meer met toestemming van studenten en docenten hun foto's en verhalen posten op het platform. Onder meer om nieuwe studenten te trekken en te communiceren met huidige studenten.

Risico's

De AP wijst echter op risico's. AP-voorzitter Aleid Wolfsen: ‘Sociale media zijn bedrijven met eigen belangen. Bijvoorbeeld het verkopen van advertenties gebaseerd op nauwkeurige profielen van mensen. Wellicht inclusief gegevens over hun gezondheid, politieke voorkeur en andere zeer persoonlijke zaken. Weet jij zeker wat dat bedrijf doet met de data van jouw studenten en docenten? En weet je zeker dat die dat oké vinden? Dat moet duidelijk zijn. Zo niet: begin er dan niet aan of stop er direct mee. Want er is een grote kans dat je de wet overtreedt."

Onder meer moet duidelijk zijn welke partij verantwoordelijk is voor de naleving van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Wolfsen: ‘Je moet weten waar je aan kunt kloppen als jij je recht wil halen. Is dat bij je school of universiteit? Of is dat bij het socialemediabedrijf? Dat moet duidelijk zijn."

Veiligheid van persoonsgegevens

Ook noemt de AP het van belang dat het platform de persoonsgegevens veilig bewaard. Indien dit buiten de Europese Economische Ruimte is moet het niveau van gegevensbescherming vergelijkbaar zijn met dat van de AVG. Ook moet een onderwijsinstelling studenten en docenten op de juiste manier toestemming vragen voor het gebruik van hun persoonsgegevens. Dat betekent onder meer dat mensen precies moeten weten waarvoor zij toestemming geven. Wolfsen: ‘Dus óók wat het socialemediabedrijf allemaal doet met jouw gegevens. Maakt het bedrijf een profiel van jou om dat te verkopen aan adverteerders? Dat moet zwart-op-wit staan. En mensen moeten per punt kunnen kiezen of zij daar wel of geen toestemming voor geven. Anders is de toestemming ongeldig."

De AP adviseert Nederlandse onderwijsinstellingen hun gebruik van social media tegen het licht te houden, en waar nodig afspraken te maken met platforms. Wolfsen: ‘Dat is eerder gelukt in het onderwijs, met het gebruik van software van Google. Maar lukt dat niet, denk dan aan de veiligheid van de gegevens van je studenten en personeel. Neem je verantwoordelijkheid."

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024