Wouter Hoeffnagel - 10 juli 2024

Ransomware-aanval leidt tot bijna 5.000 verzette afspraken in Britse ziekenhuizen

Door een ransomware-aanval zijn in de afgelopen vier weken al bijna vijfduizend acute en bijna 1.400 niet acute afspraken uitgesteld bij twee Londense ziekenhuizen. Door een aanval op het Britse laboratorium Synnovis kunnen minder bloedtesten worden verwerkt, wat tot grote problemen leidt.

Ransomware-aanval leidt tot bijna 5.000 verzette afspraken in Britse ziekenhuizen image

De aanval op Synnovis vond vier weken geleden plaats, waarbij systemen van het laboratorium met behulp van ransomware zijn versleuteld. Door de aanval kunnen onder meer fors minder bloedtesten worden verwerkt. Ook ontstond een groot tekort aan bloed, waardoor de NHS Britten met bloedgroep O opriep bloed te doneren. Sindsdien werkt de Britse National Health Service (NHS) samen met Synnovis en het Britse National Crime Agency om de problemen op te lossen. Het is onduidelijk wanneer de problemen zijn opgelost.

Op haar website geeft NHS England London een update over de aanval, waaruit de impact blijkt. De aanval vond op maandag 3 juni plaats. Sindsdien zijn 4.913 acute afspraken en 1.391 niet-acute afspraken afgezegd. Lees de volledige update hier.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024