Wouter Hoeffnagel - 30 april 2025

Canalys: smartphonemarkt met 0,2% gegroeid in eerste kwartaal

De wereldwijde smartphonemarkt is in het eerste kwartaal van 2025 met 0,2% gegroeid. In totaal zijn 296,9 miljoen smartphones verscheept. Na het einde van de piek in de vervangingscyclus en met fabrikanten die zich richtten op gezondere voorraadniveaus, vertraagde de groei van de smartphonemarkt voor het derde kwartaal op rij. Samsung is opnieuw marktleider.

Canalys: smartphonemarkt met 0,2% gegroeid in eerste kwartaal image

Dit blijkt uit cijfers die marktonderzoeker Canalys deelt. Samsung behoudt de leiding met 60,5 miljoen verzonden eenheden, ondersteund door de lancering van hun nieuwste high-end modellen en competitief geprijsde nieuwe A-serie producten. Apple staat op de tweede plaats met 55,0 miljoen verzonden eenheden en een marktaandeel van 19%, aangedreven door groei in opkomende Aziatisch-Pacifische markten en de Verenigde Staten. Xiaomi bevestigt zijn derde plaats met 41,8 miljoen verzonden eenheden en een marktaandeel van 14%, door middel van hun diverse productecosysteem om hun merk te versterken in vasteland China en opkomende buitenlandse markten. vivo en OPPO volgen op de vierde en vijfde plaats, met respectievelijk 22,9 miljoen en 22,7 miljoen verzonden eenheden.

'Regionale smartphonelandschap wordt steeds complexer'

“Het regionale smartphonelandschap wordt steeds complexer”, zegt Toby Zhu, hoofdanalist bij Canalys (nu onderdeel van Omdia). “Markten die het afgelopen jaar sterk in beweging waren, zoals India, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten, vertonen nu aanzienlijke dalingen in het eerste kwartaal van 2025, wat duidt op verzadiging in de vervangingsvraag voor massamarktproducten. De meeste Android-merken hebben in het eerste kwartaal actief hun voorraadniveaus aangepast om verstoringen bij nieuwe productlanceringen en kanaalprijzen te voorkomen. Ook de Europese markt is gekrompen na een korte herstelperiode, waarbij fabrikanten te maken kregen met hoge voorraden van high-end modellen van eind vorig jaar en verstoringen in de midden- en low-end productlijnen vanwege de aanstaande ecodesignrichtlijn. Desondanks tonen sommige regio's nog steeds een sterke vraag."

Zhu: "Overheidssteunprogramma's stimuleerden de groei van vasteland China, terwijl Afrika bleef baten bij levendige detailhandelsactiviteiten en proactieve marktexpansie-inspanningen. Fabrikanten kunnen nog steeds groeien door hun productportfolio's te optimaliseren in dit complexe regionale milieu. Bijvoorbeeld, vivo en HONOR behaalden een dubbelcijferige groei in hun buitenlandse markten, waarbij HONOR een historisch hoogtepunt bereikte in hun buitenlandse verzendingen.”

Apple drijft groei op Amerikaanse markt

“De Amerikaanse smartphonemarkt sprong eruit met een groei van 12% op jaarbasis in het eerste kwartaal, voornamelijk aangedreven door Apple”, licht Le Xuan Chiew, onderzoeksmanager bij Canalys (nu onderdeel van Omdia), toe. “Apple bouwde proactief voorraden op in verwachting van beleid met betrekking tot invoerrechten. Hoewel iPhones die in vasteland China worden geproduceerd nog steeds het grootste deel van de Amerikaanse verzendingen vertegenwoordigen, werd de productie in India aan het einde van het kwartaal opgeschroefd, waaronder standaardmodellen van de iPhone 15- en 16-series, naast een versnelling van de productie van de 16 Pro-serie."

Xuan Chiew: "Met de voortdurende fluctuaties in wederkerige invoerrechtenbeleid, zal Apple waarschijnlijk nog meer productie voor de VS naar India verplaatsen om de blootstelling aan toekomstige risico's te verminderen. Verwacht wordt ook dat invoerrechten onevenredig invloed zullen hebben op instapmodellen, waardoor de beschikbaarheid van goedkopere modellen mogelijk afneemt en de gemiddelde verkoopprijzen (ASP's) in de VS stijgen. Deze dynamiek brengt nieuwe onzekerheden met zich mee, niet alleen voor Apple, maar ook voor Android-merken die op de markt concurreren. Prijsstrategieën, operatorbundels en toekomstige productstructuren zullen onder aanzienlijke druk komen te staan. Ondertussen wordt verwacht dat de Amerikaanse smartphonemarkt in de komende twee tot drie kwartalen aanzienlijke volatiliteit zal ervaren, beïnvloed door voorraadcorrecties en afnemend consumentenvertrouwen.”

'Grote smartphonefabrikanten blijven optimistisch'

“Grote smartphonefabrikanten hebben hun jaarlijkse verzenddoelen nog niet aangepast, ondanks de matige prestaties in het eerste kwartaal,” stelde Zhu. “Ze blijven optimistisch over een herstel van de markt in het tweede kwartaal en in de tweede helft van het jaar. Sommige regio's, zoals Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika, toonden al in maart tekenen van geleidelijk herstel. Bovendien hebben dalende voorraadniveaus en de mid-jaar lancering van nieuwe midden- en low-end producten hun vertrouwen versterkt. Fabrikanten staan echter nog steeds voor meerdere uitdagingen. Ten eerste nemen merken een voorzichtige benadering aan bij hardware-upgrades in massamarktsegmenten om stijgende kosten te compenseren, waardoor een verfijndere aanpak van productlevenscyclussen, prijsstelling en go-to-market strategieën nodig is. Ten tweede zal de concurrentie in het middensegment (US$200 tot US$400) intensiever worden, aangezien merken doorbraken zoeken in de gemiddelde verkoopprijzen. Ten derde kan de mogelijkheid van escalerende wereldwijde handelsspanningen meer landen ertoe aanzetten om lokale smartphoneproductie na te streven, wat extra investerings- en kostendruk voor fabrikanten met zich meebrengt.”

DIC Security Day BW tm 1 juli 2025
DIC Security Day BN + BW tm 1 juli